От ,,Галъп“ се смеят на Кирчовците: Тия сами се превръщат в заложници на ГЕРБ и ДПС

payimage-592175

Проблемите на национално ниво се пренасят в кампанията за местните избори. За момента управляващото мнозинство е по-скоро стабилно. Вотът на недоверие може да изостри напрежението. Протестите на миньорите и енергетиците са ключови, защото там ситуацията е патова.

Този анализ направи пред БНР социологът от „Галъп“ Светлин Тачев.

„Въпросът е кой ще мигне пръв, затова и самите протестиращи сменят формата а протест. Виждаме, че блокадите за момента не дават ефект, затова се пристъпва към ново действие. Един протест в началото има взривяващ ефект, след това постепенно започва да „умира“, особено ако няма отговор от властта.“

Протестът сменя формата си, за да може недоволството да запази силата си, допълни той.

„Вече имаме ясна коалиция между три формации и ясна опозиция. И двата блока имат много различия, но и общи интереси, а общите интереси ги крепят единни“, поясни той.

И за ГЕРБ, и за ДПС е повече от добра възможност правителството да продължи да съществува. Те са легитимирани и изземват функциите на говорители на премиера и правителството, коментира Светлин Тачев в предаването „Преди всички“. По думите му за ДПС винаги е била добра подобна форма на управление, в което те са отзад и могат да маневрират.

ПП сами се превръщат в заложници на ГЕРБ и ДПС, изтъкна той.

„Самата битка между статукво и промяна, за която се говореше много време, в момента няма как да се случи. На местно ниво самите сблъсъци между кандидатите на двете формации са малко странни.“

Интересно е дали след местния вот в общинските съвети не се подготвят местни сглобки между водещите две формации, отбеляза социологът. Според него „самата битка статукво – промяна изчезна“ и се превръща в опит за договаряне на местната власт и разпределение на силите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ