Кузман Илиев хвърли бомба: Това да влезе в Конституцията! Не може насилствено да накарат българите

кузман илиев

„Понеже трябва да погледнем с вас в бъдещето, ще ви дам един пример: Ето, вчера бях в един от големите столични молове и постоях малко повече от времето, което е безплатно, да речем малко над 2 часа, сметката беше над 2 лева и трябваше да я платя.

Започвам да търся хартиения лев да платя, обаче една жена ми обръща внимание, като ми казва, господине, не виждате ли бележката, че вече не може да се плаща с хартиени пари тук, в този мол, на излизане с колата. Аз казвам как така не може да се плаща. Първата ми мисъл беше, че това е противоконституционно, защото в България законното платежно средство е левът, но това вече е и юридически въпрос“.

Това заяви в ефира на Евроком икономическият и политически анализатор Кузман Илиев.

Той разясни въпросната ситуация като обясни следното:

„Не може да те накарат насила да е с карта или кеш. Знаете ли защо се прави това? Това се прави, защото това са крачки, които са много дребни наглед, но гигантски скокове в манталитета на хората, те да почнат да ползват изключително и само дигитални пари, нереални, нехартиени, с което в един момент да може да минете на пълен контрол над парите в реално време, за да може да се вижда къде сте и какво пазарувате, обясни Илиев.

И допълни, че до скоро в мола е имало тарикатлък, да можеш да вземеш на някой приятел сертификата, да влезеш вътре, докато сега няма такова нещо.

„За да можеш да излезеш, трябва да се знае, че точно ти си бил в мола, че това е твоята карта. Това е много странно и обръщам внимание върху това, защото ще се сети някой и ще тръгне да ги съди и ще ги осъди, може да има и колективен иск да има“, обясни Илиев.

„Това се случва, защото им е спуснато, те не са се сетили сами, защото им е удобно. Не мисля, че им удобно дори. Но това се прави. Има един опит наистина за това, да направим така, че да предложим по-малко електроенергия и въобще на каквато й да е енергия, която става по-скъпа, тоест реалният ни доход доста започва да намалява, а икономиката се затормозява“, посочи той.

Анализаторът разкри още, че такива карти се предвиждат и това не е някаква конспирация да се измислят, а да могат да ви следят здравния статус.

„Вече се говори за чипове, имплантирани в мозъка и в кожата. И ако някой каже: „О, това е конспирация“, го приканвам да изгледа видеото на Клаус Шваб“, заяви икономистът.

„В един момент това, което е най-опасно, е че с дигиталните пари, които те правят, контролирани от Централната банка, например те правят следното: Вие имате сметка с 2000 лева, а те ви казват, ние искаме икономиката да се задвижи и да харчите повече, а вие казвате, че не искате да харчите повече. А те казват: Така ли, имате срок 10 дни до това тези 2000 лева да ги няма в картата, просто да изчезнат, харчете ги сега“.

Разяснявайки този казус Илиев посочи: „Проблемът тук е, че това е невероятен контрол, с който ви се вменява кога, как и за какво да харчите: За месо ли? Колко месо ядете? То месото определена въглеродна тежест има като емисия. И в един момент започва порциони, а това е изключително опасно нещо, едно тресавище, в което ние навлизаме постепенно.

„Имам идея, която с приятели икономисти си коментираме – бих направил като моя кауза, който иска да ме подкрепи, разбира се, в Конституцията на България да бъде записано, че хартиените пари не могат да бъдат заменени насилствено чрез това, те да ни кажат от утре дигитално евро или дигитален лев“.

И поясни, че за първи път съобщава за тази идея и наистина застава зад нея, като даде пример с австрийците, които са започнали с такава инициатива.

Икономистът Кузман Илиев подчерта, че това е огромен проблем, на който трябва да се намери решение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ