Проф. Габровски: Болниците у нас са подготвени да се справят с инцидент, подобен на този в Израел

габровски

„Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат да отговорят на наплив на огромен брой пострадали при една евентуална трагедия като тази в Израел. Това заяви в „Събуди се” неврохирургът и зам.-директор на „Н.И.Пирогов“ проф. Николай Габровски, коментирайки въпроса готова ли е нашата спешна система да поеме огромен брой пострадали при евентуален конфликт, подобен на този в Тел Авив.

„При подобни големи трагедии, било то военни конфликти, природни бедствия или терористични атаки – има огромен брой ранени, които имат нужда от помощ в много кратко време. А в повечето случаи те са в критично състояние. Едва ли има система, която може да поеме всички нуждаещи се от помощ. Но е много важна добрата организация, за да бъдат спасени колкото се може повече животи. Сигурен съм, че колегите в Израел са изключително подготвени и правят всичко възможно в тази насока. Мисля, че нашата система като цяло също е готова. Периодично имаме, макар и в по-малък мащаб, инциденти, които са свързани предимно с ПТП-та. Те винаги са предизвикателство. Но имаме болници с отлично подготвени екипи, които са окомплектовани откъм специалисти. В подобни случаи е необходимо да има различни специалисти – ортопеди, хирурзи, травматолози, неврохирурзи. Но по-скоро съм позитивен, че имаме болници, които са подготвени да посрещнат един подобен инцидент”, посочи той.

По думите му първоначално пандемията от COVID-19 е била голям шок за здравната ситема. „Изискваше се една сериозна пренастройка на начина на работа и правилата в болниците. Но мисля, че системата се справи добре“, категоричне е той.

Професор Габровски увери, че няма увеличение на случаите на приетите с COVID-19 пациенти в болница.

„Няма скок на хоспитализираните. Но е факт, че има повишение на процента на позитивни тестове. Той е индикатор за разпространението на заболяването. Може да се каже, че в момента то се среща по-често. Но последните щамове на коронавируса протичат по-леко и с много по-малко оплаквания. Съответно по-малко хора имат нужда от болнично лечение”, подчерта той.

И допълни: „Не мисля, че има нещо притеснително в ситуацията”.

Днес се провежда 30-та национална конференция на Българското дружество по неврохирургия. Тя ще се проведе от 13-ти до 15-ти октомври 2023 г. в Hyatt Regency Pravetz. Юбилейният форум отново ще събере най-утвърдените специалисти у нас, за да обменят опит и дискутират напредъка в специалността в няколко основни направления, информират от Българското дружество по неврохирургия (БДНХ).

Основна тема на конференцията ще бъдат инфекциите в неврохирургията – проблем, станал особено актуален след значителната промяна в антибиотичната резистентност след Covid-19 пандемията.

Втората тема е посветена на медиколегалните и икономически аспекти на неврохирургията. „Лекарската грешка“ и „медицинският деликт“ станаха думи от нашето ежедневие. Юридически, дейността ни е особено уязвима поради значителната сложност на интервенциите, които правим и поради тежестта на неврохирургичната патология. От друга страна, икономическите въпроси отдавна са станали същностни за предизвикателна, високотехнологична специалност като нашата.“, споделя председателят на БДНХ чл. кор. проф. Николай Габровски.

На националната конференция ще бъде представен и новият учебник по неврохирургия, издаден от БДНХ, насочен основно към специализантите, но ще представлява интерес за студенти, специалисти и лекари от различни специалности като неврология, образна диагностика, невроонкология и други.

В тази година БДНХ поставя и началото на активната подготовка на Европейския конгрес по неврохирургия, на който България и нашето дружество ще имат честта да бъдат домакини за периода 13-17 октомври 2024 г. Това се случва за първи път и е особен успех, както за специалността, така и за България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ