Дянков сръфа Асен Василев. Посочи две умопомрачителни грешки – ДДС и данъците на Лукойл

payimage-593509

Нивата на ДДС трябваше да се върнат на нормалните нива от 20% още с приемането на бюджета за тази година. В студиото на Нова телевизия финансистът Симеон Дянков разкритикува сериозно за две грешки, направени от финансовия министър Асен Василев, които водят и до дупка във финансите на държавата.

По отношение на ДДС Симеон Дянков заяви, че връщането на нивата на данъка е трябвало да стане веднага, когато се влезе във властта, т.е. с приемането на бюджета през юли месец. Става въпрос основно за връщането на данъка за ресторантьори и хотели.

Това беше грешка на финансовия министър Асен Василев, посочи Дянков и обясни, че не е аргумент, че бюджетът се прави в средата на годината. И намаляването беше направено в средата на годината, като това не попречи, посочи още Дянков.

Друга сериозна грешка – данъците, които компанията „Лукойл“ така и не плаща на държавата. Тези данъци са сериозна, макар и не единствена, част от липсващите 2 млрд. лв. Това е по-малко и то от самите прогнози на самия Асен Василев за събираемостта.

Защо липсват е загадка, като Лукойл е само част от нея, посочи Симеон Дянков. Според него има „явно политическо разбирателство“ и това е разбирателство, което българският народ не знае.

800 млн. лв. повече би трябвало да е платил „Лукойл“ според сметките на бившия финансов министър. А настоящият би трябвало да е наясно с тази договорка, дори и да не е прекият виновник за нея. Също така Дянков пита защо правителството е отложило прекратяването на дерогацията за руския петрол, при положение, че именно това гарантира, че въпросната договорка ще продължи и през следващата година.

Две неща не станаха тази година, явно няма да станат и в следващия бюджет и следващата година, заключи Дянков за ДДС-то и данъците на „Лукойл“.

Шефът на НАП Румен Спецов заяви преди две седмици, че не открива финансово обвързващ „Лукойл“ документ, така че руската компания да си плати авансово данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев. Плащанията на „Лукойл“ са всъщност едно, от март месец, на стойност 89 млн.лв. Шефът на НАП затова и не формира и не планира събираемостта се тези евентуални приходи до края на годината. „Това е на добра воля от страна на „Лукойл“, заяви тогава Спецов, пише news.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ