Министър на Денков хвърли бомба за Лукойл: Става дума за 270 милиона! Държавата ще се намеси

payimage-589350

Очаква се тази година руската нефтена компания „Лукойл“ да плати още 270 млн. лв. данък печалба, съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов пред БНР.

Според НАП в началото на март рафинерията е превела в бюджета 89 млн. лв.

Министър Богданов е категоричен, че ако „Лукойл Нефтохим“ не изпълнява ангажиментите си, държавата ще може да се намеси, за да запази актива, който е от стратегическо значение за страната.

Според законовите промени особен търговски представител на „Лукойл“ ще се предлага от министъра на икономиката и назначава от Министерския съвет.

„Лукойл Нефтохим“ не е внасяла вноската си във Фонда за енергийна сигурност. По тази причина е следвало служебният кабинет да извести Европейската комисия, но това не се е случило.

„Едва сега кабинетът „Денков“ е поискал такава нотификация“, уточни министърът на икономиката.

Богданов изтъкна, че Европейската банка за възстановяване и развитие и Международният валутен фонд (МВФ) са коригирали прогнозата си в положителен аспект за допълнителен ръст на българската икономика и в тази връзка правителството очаква ръст до близо 2%. Друг положителен факт за страната е, че се запазва доверието на инвеститорите.

Министерство на икономиката очаква мерките за намаляване на инфлацията да дадат резултат – и в Европа, и в България. Министърът изтъкна, че големи икономики, като тези на Австрия и Германия, са влезли в рецесия.

Данните на министерството показват, че ръстът на износа през 2023 г. е намалял със 7,6%, сравнено с 2022 г. Затова Богданов предупреди, че българските компании могат да очакват стагнация и по-малко потребление в краткосрочен план и затова бизнесът трябва да се насочи и към други пазари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ