Социалната министърка в потрес: Да работиш (е) яко! Но над 150 хиляди са мързеливите у нас

payimage-596365

153 400 са неактивните българи в трудоспособна възраст. Това са хора, които нито учат, нито работят, но имат желание за такава дейност. Това заяви в петък във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.
Тя присъства на кариерния форум, организиран от Агенция по заетостта „Да работиш (е) яко“. Събитието откри директорът на Агенцията Симеон Вълов. Той уточни, че за малко повече от година бюрата по труда у нас са активирали над 44 000 неактивни лица, като близо 30% от тях никога не са били на работа, предава „Труд“.

Министър Шалапатова подчерта, че именно подобни форуми, които позволяват включването в пазара на труда на повече млади хора, както и на други икономически неактивни лица, ще са в основата на решаването на проблема с безработицата у нас.

„Това е основен приоритет за Министерството на труда и социалната политика. Тези хора са нереализиран потенциал от работна сила и активирането им е приоритет за нас. По данни на НСИ само за миналата година броят на неактивните лица в трудоспособна възраст, които желаят да работят, е 153 400 души. Именно поради тази причина през 2024 г. ще работим за създаване на повече възможности за активиране на хората, които нито учат, нито работят, както и за трудова интеграция на не равнопоставените групи на пазара на труда“, сподели министър Шалапатова.

По думите и по Програмата за развитие на човешките ресурси страната ни получава 281 млн. лв. за периода 2021-2027 година. Средствата се използват за прилагането на иновативни мерки и подходи за включването на близо 136 000 неактивни младежи и възрастни в пазара на труда. За тази цел ще продължи организирането на различни борси, тъй като те са се доказали като ефикасна мярка. Помощ за активация на младежи и роми ще се търси от младежки и ромски медиатори, с безработните ще се занимават и психолози.

Освен това МТСП предвижда и създаване на нов Закон за повишаване на заетостта в България.

В борсата участваха близо 20 работодатели от Велико Търново и региона. Фирмите бяха от различни сектори, хората, които се срещнаха с техните представители бяха стотици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ