Сензационна среща! Габриел стисна ръката на Джулиан Смит и заяви: България и САЩ са съюзници!

джулиан смит, мария габриел

Министърът на външните работи Мария Габриел се срещна в МВнР с постоянния представител на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит. Посланик Смит е заемала длъжността заместник-съветник по Националната сигурност към офиса на вицепрезидента Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама, предава Bulgaria On Air.

Във фокуса на разговорите бяха поставени темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна. И двете изразиха подкрепата си за Израел и категорично осъдиха терористичните действия на „Хамас“. Тема на разговора бяха и решенията взети на Срещата на върха във Вилнюс.

Обсъдено бе важното значение на киберсигурността и борбата с дезинформацията. Вицепремиерът Мария Габриел акцентира на подписания Меморандум за разбирателство между България и САЩ, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Документът осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Сред другите дискутирани теми бяха иновационният фонд на НАТО и възможностите за взаимодействие с инициативата „Три морета“, както и предстоящата среща на външните министри на страните, членки на НАТО.

„Сътрудничество, устойчивост, споделяне на опит – това са посланията от днешната среща. Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ