,,Заедно с теб“: Денков, животът на децата е в риск! Снемаме доверието си от Гетов, да подава оставка

Image_15561189_40_0

От Пациентски организации “Заедно с теб” се обръщаме към премиерът Николай Денков заради ескалирация хаос и напрежение с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. „Снемаме доверието си от зам.-министър проф. Илко Гетов, отговарящ за лекарствената политика на Министерство на здравеопазването и настояваме за оставката му”, съобщи пред Lupa.bg Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

„Към нас се обръщат вече не само пациенти, останали без лечение, но и спешни лекари, педиатри и други специалисти. Загрижени и притеснени педиатри ни заявяват с тревога, че е възможно да умре дете без антибиотик в грипния сезон заради невъзможност да се осигури навреме антибиотично лечение в доболничната помощ.

Вместо държавата да осигури спокойствие на лекарите да ни лекуват, те са подложени на този хаос. Настояваме за незабавно връщане на възможността за хартиена и електронна рецепта едновременно до разешаването на всички проблеми с кодове, софтуерни несъотвествия, липсата на единен дигитален регистър за всички медикаменти, липсата на дигитално приложение за наличностите на атибиотици и лекарства за диабет, липса на дигитална информираност за най-евтината алтернатива на медикамент, други технически и медицински неуредици”, заяви Пенка Георгиева.

„В момента, когато заради грипния сезон има нужда от антибиотично лечение, пациентите остават без такова само защото системата не работи. Не може пациент да бъде връщан четири път от аптеката, защото фармацевтът няма код за дадено лекарство. Този проблем не може да се разреши за 2 седмици, както обещава министър Хинков”, убедена е Георгиева.

Електронната рецепта в момента е голям проблем както за личните лекари, така и за лекарите и медицинските центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, защото те не разполагат с необходимия софтуер и така се създава неконкурентна среда.

„Такива пациенти се тласкат към лекари, които имат договори с НЗОК, за да могат да си получат електронните рецепти, а ако пациент е избрал да си плати прегледа и да отиде при лекар, на когото има доверие, не може да го направи. Така се нарушават и конкурентните принципи, и правата на пациентите”, предупреди експертът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ