Срам и позор! Кандидат-кмета на Киро за Царево безсрамно лъже 300, че ще имат ток и вода

емил пейчев

„Ние сме добри цигани, културни цигани, ама един път питаме и после си искаме обещаното! Да ни узакониш къщите и да ни прекараш тука ток и вода!“

Това са условията на близо 300 човека, които през годините са се заселвали незаконно в югозападната част от покрайнините на Царево, сред тях около 200 са избиратели и биха гласували за този кмет, който ще им реши генералния житейски проблем. И той им дава дума, че още щом прекрачи прага на кметския кабинет през ноември, те ще се къпят в лукс, ще имат вода, канализация, ток – всичко, което им е липсвало досега, предава Флагман.

Емил Пейчев го обещава категорично, че още щом стане кмет, първите хора, за които ще се погрижи, са живеещите в ромската махала „Стрелбище“, на които той ще уреди отстъпено правото на строеж, ще узакони незаконните им постройки, някои от които коптори, устроени извън регулацията на града. Ще гарантира пред Енергото и ВиК, че ще им прокарат ток и вода.

–Ти обещаваш ли, че ще имаме ток?

– Още първия месец ще имате ток! Трябват ми 20 дни да ви изкарам удостоверения за поставяеми обекти.

– Оттам нататък?

– Ако излъже, ще го линчуваме.

– За местата тука какво можеш да ни обещаеш? Общински ли са първо питам! Могат ли да се узаконят, който иска да плаща наем и да си изплати?

– Не ви трябва наем, хора! Спокойно могат да се дадат ОПС-та и няма да плащате нищо за това. И по този начин реално, това, което го имате, това ще се води вече масивно, масивно строителство и това нещо се вади като търпим строеж и сградата остава законна.

– Сигурен ли си?

– Държиш ли на думата? Пред колко хора ми го казваш, всеки знае – аз не говоря, само един път питам и после си търся правата.

– Добре. Но имайте предвид, че това е правилният път. Друг вариант няма.

– Ако спечелиш, обещаваш, че това и това място се узаконява?

– Може да бъдете сигурни в това!

– Пред всички хора го твърдиш.

– Абсолютно! Най-отговорно го заявявам.

– Добре, ток и вода ние ще си прекараме.

– Не, няма вие да си прекарвате ток и вода. Когато имате документи, тогава Енергото и ВиК-то са длъжни.

– Да, аз съм го говорила, чакат документ за собственост.

– Да, защото имаме партида. Първата къща имах аз в Мандрата. Ние сме добри хора, добри цигани, културни цигани. Имаше един дето баща му почина – на бай Мишо къщата, те са незаконни, ама никой не ги мърда. А знаеш ли ние защо се махнахме, защото те ни принудиха.

В покрайнините на Царево държавата реално е върнала земеделски земи на общината, върху които са незаконните постройки на ромите в „Стрелбище”, но те няма как да се узаконят въпреки лъжите на този кандидат за кмет. Неговите обещания обаче вече са известни и на останалите им събратя с подобна съдба, пръснати из цялата община. И те също се надяват на подобно хуманно отношение, а чистата им бройка, като избиратели, е над 1000 гласа от около общо 4000 граждани на общината, които в неделя ще стигнат до урните, за да определят следващия кмет на Царево.

Записът по-горе е от предизборно събрание в петък вечерта в махала Стрелбището, където кандидат–кметът на ПП–ДБ Емил Пейчев отговаря утвърдително на всичките жизненоважни въпроси, касаещи абсолютно незаконните домове на жителите и оборите им върху върната от държавата на Общината земеделска земя.

Хората от махалата, които очакват Пейчев да повиши стандарта им на живот, трябва да са наясно, че е невъзможно да се отстъпи право на строеж без да се заплаща. ОПС-то, за което той говори, винаги се заплаща и може да бъде отстъпено само, ако се касае за имоти, в които предстои да се извърши строеж на сграда с нужното разрешение.
Нито един от самонастанилите се роми в махалата не може да узакони своята незаконна постройка!

Нещо повече, на всички тези хора имотите са извън регулация и се намират върху терен, който е върнат на Общината от държавата и по силата на този закон Общината не може да го разпродава, нито да отстъпва права на строеж.

Не е възможно първо да се издаде разрешение за поставяне на постройката, да се даде ОПС и заедно с това да се получат удостоверения за търпим строеж. Няма предвидена по закон подобна процедура.

Ако хората от махалите са чули тези обещания и могат да четат, нека бъдат сигурни, че това са лъжи, раздавани щедро, за да се вземат гласове на 29 октомври.

Припомняме, че няколко дни преди последните парламентарни избори – на 31 март 2023 г., в прокуратурата в Царево бе входиран сигнал, че местен политик от ПП „Продължаваме промяната“ раздава пари именно в ромската махала „Стрелбище“ под претекст, че това са заеми за закупуване на битова техника на различни семейства.

Разследвана бе и жалба, подадена в полицията, че същият политик е засичан с кандидат за депутат от листата на ПП-ДБ от Бургас заедно да раздават пари на същите роми, като официалното им обяснение било, че ги подпомагат за закупуване на лекарства за болните им деца…

Аудозаписът, който публикуваме отдолу, е от последните парламентарни избори на 4 април 2023 г., когато Емил Пейчев бе кандидат за народен представител от ПП-ДБ и се отнася за същите случаи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ