В ТЕЦ -Сливен направиха първа копка за минаване на газ

Screenshot 2023-10-25 at 15.47.18

В ТЕЦ -Сливен направиха първа копка на когенераторни инсталации с обща мощност 17 мегавата, които ще работят на газ. “Това е нашата първа стъпка към декарбонизацията на централата и отказа от въглища, който е много модерен напоследък. Инсталациите са две на брой и ще бъдат завършени за около две години“, обяви пред журналисти инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на Топлофикация – Сливен.

„Протестите, които направихме през последния месец, всъщност са свързани с тези когенератори. До момента сме похарчили 11 милиона, които са наши пари. По проект тези 11 милиона ще се увеличат до 20 милиона и ще представляват половината от необходимата ни инвестиция, за да преминем на газ. С протестите искахме да покажем, че и ние имаме нужда от помощ, защото сме въглищна централа, макари по-малка“, каза инж. Костов.

Водосвет за здраве отслужи отец Йоан от Сливен. На церемонията присъства и заместник-кметът на община Сливен Камен Костов. „Енергийната сигурност е важна за всяка страна и в това отношение ни е първо трябва да гледаме себе си. Това не е егоизъм, а мисъл за нашите деца и бъдещето“, каза свещеникът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ