Делян Добрев с неудобен въпрос към Денков: Защо 10 месеца не се изпълнява закона!?

payimage-594333

Аз не мога да разбера защо така се дърпат за дерогацията. Толкова сладка ли е тази дерогация, толкова е сладък тоя руски газ? Не мога да разбера ДБ. Аз се надявам да се вразумят, защото днес в енергийна комисия те гласуваха разделно. Ако в петък гласуваме ветото, законът ще влезе в сила и от вторник „Лукойл” ще започне да плаща. Ако не вземе мерки ще загубим 36 милиона лева за 12 дни. Това заяви председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Според изчисленията му, ако бъде премахната дерогацията по 3 млн. лева на ден ще постъпват във Фонда за енергийна сигурност и в същия ден по закон бензиностанциите трябва да започнат да дават отстъпка от 0.75 лв. на литър гориво.

На въпрос колко лева данък е платил „Лукойл” по времето на управлението на ГЕРБ, Добрев отговори: „От първия ден на войната ние се намираме в различна ситуация. Трите рафинерии около нас купуват петрол на 100 долара, а ние на 60 – това генерира огромни печалби. В същото време на бензиностанциите в съседните държави, бензинът е на една и съща цена. Такива свръхпечалби преди войната нямаше. През годините „Лукойл” не е плащал данъци, понеже по време на Тройната коалиция декларират една огромна сума загуби”.

„Защо е спорът с Денков? Тази година пак са декларирали загуби, но този път на „Лукойл” е било казано, че така няма да стане и те трябва да си платят данъкът от 500 милиона”, обясни Делян Добрев.

„Ако „Лукойл” започнат да преработват по-скъп петрол, не на 60 долара, а на 100, както останалите рафинерии, ще преработват и по-качествен петрол, защото уралският нефт е пълен с метан и всички ние знаем каква е разликата като заредим в Европа”, смята председателят на енергийната комисия в НС.

„Ако във вторник започнем да си получаваме парите, от 31 октомври сме възложили на Министерски съвет да започне да връща на потребителите тези 0.75 лв., аз лично ще отида при премиера Денков и ще му се извиня, а той ще може да ме съди. Ако това не се случи, аз ще заведа гражданско дело срещу премиера Денков, затова че не ми връща отстъпката. Аз зареждам по 100 литра на месец, ощетяват ме с около 70 лева на месец. Говорил съм с адвокати. В съда ще уточним кой е на хранилката. Защо 10 месеца не се изпълнява закона? Не искат законът да влезе в сила и „Лукойл” да плаща.

За какво ни е тази сглобка? Една парламентарна група от 30 човека управлява цялата държава”, зарече се Добрев.

Той попита: „Кой пое ангажимента за Шенген и еврозоната? Колегите им повярваха, аз не. Никога не съм им вярвал. Като видях как купуваха скъпия газ за сметка на българите. Аз съм по-мнителен и по-внимателно наблюдавам далаверите. Защо им беше тази деругация, ако от нея вече две години печели само „Лукойл”?”, пита още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ