Срам и позор! Изцапаха чужд паметник във Варна

1871817

Вандали са поругали чужд паметник във Варна.

Неизвестните лица са залепили някакъв афиш върху него. Добре, че съвестни граждани са го махнали, но не са го почистили напълно. Дано не става въпрос за залепен предизборен плакат.

Поруганият паметник е на загиналите през 1854 г. английски войници. Той се намира на ъгъла на бул. “Княз Борис І“ и ул. “Найден Геров“, в градинката до Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“.

Представлява военен надгробен паметник, поставен на мястото, където по време на Кримската война през 1854 г. били погребани близо 700 английски войници. Погребаните войници не са участвали във войната. Те починали от холера във Варна малко след нейното начало на 4 октомври 1853 г., когато Османската империя обявила официално война на Русия и заедно със съюзниците – Англия и Франция, превърнали Варна в транспортен и снабдителен пункт, в главна база за действие срещу Кримския полуостров и руската морска крепост Севастопол.

Историята сочи, че на 15 септември 1998 г. Майкъл Тейтън – заместник-посланик на Великобритания в България, представил на кмета на Варна предложение на своето правителство за поставяне на паметен знак на това място. След като специалисти от Музея на Възраждането уточнили по стари карти мястото на старите английски гробища, предложението било прието от кмета, след това обсъдено и одобрено на редовна сесия на Общинския съвет Варна.

В началото на ноември 1998 г. във Варна пристигнала работна група във връзка с посещението на английския престолонаследник принц Чарлз, в състава на групата влизал и личният архитект на престолонаследника. Проектът на паметника, подготвен от специалистите от дирекция “Култура“ при Община Варна, бил обсъден по време на специално насрочени консултации с придворния архитект, който огледал и различни мостри на във времето между 1920 г. и 1941 г. теренът на гробищата бил обработен, цивилизован и терасиран на три нива. Тук се извършвали погребения на английски граждани и на варненци протестанти и редовно се отслужвал заупокой при паметника на английските войници. През 1945 г. паметникът бил демонтиран, а гробището – закрито. Най-високо, поради неговата спокойна строгост, архитектът оценил сивия неполиран мрамор от Сандански. Изпълнението на паметника било възложено на варненския скулптор Радослав Радев.

По поръчка и със средства на английското посолство, общината оборудвала мястото с широки алеи, застлани с плочи, градините били насадени с райграс и цветя, на северната страна насадили един ред кипариси. Паметникът бил монтиран на 4 ноември 1998 г. Той представлява пирамидална композиция със сдържан силует, характерен за военните паметници. Разчленен е хоризонтално на пояси, формиращи основа, база и обелиск. На лицевата страна на паметника е издълбан надпис на български и на английски език: “В памет на британските военнослужащи, които умряха от холера във Варна през 1854 година, на път за Крим“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ