Митнически шеф за дипломатическия автомобил с 50 кг дрога: Няколко държави са замесени

Стефан Бакалов

Няколко държави са замесени в случая със задържаните над 50 кг наркотици в дипломатически автомобил на Капъкуле, на границата между България и Турция.

Това каза директорът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция „Митници“ Стефан Бакалов. Той посочи, че няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването.

Само за последните месеци екипите на митниците са заловили близо пет тона различни видове дрога. За последната година Агенция „Митници“ е задържала повече от 50 мулета на дрога по границите на страната.
Контрабандата е ставала както при напускането на страната ни, така и на влизане на територията на България, каза още Бакалов.

БТА припомня, че вчера Анадолската агенция съобщи за заловени близо 55 кг кокаин в автомобил, принадлежащ на посолството в София на южноамериканска държава. По тяхна информация автомобилът с дипломатически номер е пристигнал на „Капъкуле“ от българския граничен пункт „Капитан Андреево“.

„Наркотрафикантите са изключително изобретателни. Търсят невероятни начини за трафикиране на наркотични вещества. Чрез дипломатически пратки това не е прецедент. Случвало се е. Имали сме доста успехи.

Визирам две операции на колегите от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разбиха канал за трафик на синтетични наркотици от различни дипломатически представителства, но случаят в момента е много комплициран. Замесени са няколко държави, така че не мога да коментирам,“ заяви Бакалов.

Хората, които се съгласяват да пренасят наркотични вещества, са принудени да го правят – взели са пари на заем, или са любители на казината. Почти всички мулетата, които са задържани, са любители на казина, каза още Бакалов.

Един от най-разпространените наркотици е марихуаната. Тя отключва психози. Освен това в глобален мащаб има масова употреба и търговия на марихуана, посочи Бакалов.

Той уточни още, че в момента у нас се продава марихуана, която е генно модифицирана, и е в пъти по-силна, отколкото преди години.

„Марихуаната, която се разпространява по улиците, е генно модифицирана. Тя е в пъти по-мощна от тази марихуана, която се е пушела преди пет-шест години дори. Отгоре на всичко част от марихуаната се пръска със синтетика, което наистина е смъртоносно.

Ако навремето хората са се напушвали и само са изпадали в някаква еуфория и постепенно са натрупвали вид зависимост, в днешно време марихуаната е смъртоносна дори и само при първата употреба“, посочи още Стефан Бакалов.

Бакалов отчете, че употребата на наркотици вече е достигнала епидемиологични размери в световен мащаб. Освен това наркотиците вече са в пъти по-силни и токсични от тези преди време.

За случаите на наличие на фентанил у нас, Бакалов каза, че са малко.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ