Кошмар! Министър на Денков удари по масата: Болните няма да могат да гласуват в неделя!

payimage-603948

Заради текстове в Закона за здравето, според които COVID -19 e опасна инфекция, хората под карантина няма да могат да гласуват на 29 октомври, каза в сутрешния блок на Българската национална телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той допълни, че ведомството е предложило тези текстове да отпаднат, но за съжаление депутатите не са ги гласували преди да излязат във ваканция преди вота.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 376 , активните случаи към момента 5472, сочат данните на Единния информационен портал.

По повод проблемите с електронните рецепти, министърът каза, че се обмисля промяна в наредбата, защото има обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Според Христо Хинков става дума за малък контингент основно от сферата на спешната помощ.

„До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре“, обясни министър Хинков.

Хинков допълни, че вече две години българските лекари работят в хибриден модел и издават рецепти и на хартия, и електронно. Това обаче не е дало възможност да се видят всички проблеми.

Има проблем не толкова в изписването на рецептите, липсата на контрол е от другата страна – там, където се издават лекарствата и се изпълняват рецептите – в аптеките. Усилията на министерството ще се насочат именно в тази посока, допълни Хинков. Ще бъдат въведени допълнителни мерки за контрол – електронни или по друг начин.

По повод проблема с липсата на дадени лекарства и невъзможността те да бъдат заменяни от фармацевтите, министърът на здравеопазването беше категоричен, че медиците могат да отбележат в рецептите, ако желаят генерична замяна. Ако конкретно предписания медикамент липсва, за това не са виновни лекарите, а именно проблемът е в аптечната мрежа, в търговците, които внасят лекарства и ги изнасят след това, тоест имаме проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво, каза още министърът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ