Тошко: Нещата са по-грозни! Йоловски призна, че е изнудван от Киро и Божанов за 650 милиона

payimage-590326

Министърът на електронното управление е бил заплашван и подлаган на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов за 650 милиона, за да се подобри Информационно обслужване, като е натискан да не се прави с обществени поръчки на открити процедури, а да се раздадат на техни хора. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН след председателския съвет в НС.

Скандалните признания за милионите дошли лично от министъра на ПП Александър Йоловски, който пък бил предложен за поста лично от Божидар Божанов.

„Нещата са по-грозни от колкото предполагах аз“, заяви Йорданов.

„Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, а вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв“, каза той.

„Цялата схема е свързана със заплахи и натиск“, подчерта Йорданов.

По думите му на срещата са присъствали Мария Габриел и ЦИК.

„Попитахме Мария Габриел, която може да го уволни. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, ама аз искам да видя какво ще се случи, тъй като зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация очаква да получи, при положение, че министърът каза, че това е абсолютно недопустимо“, каза Тошко Йорданов.

ПП-ДБ не са присъствали, предава Tribune. Йорданов подчерта, че закон ЦИК трябва да спре машините и ще ги спре, защото процесът не е приключил и е опорочен.

„Бих искал да се обърна към главния прокурор, да започне следствие към Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск“, апелира той.

Йорданов отхвърли възможността да се отложат изборите, защото Изборният кодекс е такъв, когато има проблем с машините се минава на хартия.

„Винаги има достатъчно хартиени бюлетини, защото по закон, теоретично могат да се развалят всички машини и за това има бюлетини все едно няма машини“, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ