ГЕРБ спечели в 7 общини от Бургаска област на първи тур, ДПС – в две, ПП-ДБ ги няма на картата

бургас

ГЕРБ спечели в седем общини в Бургаска област и участва на балотаж за осма, а ДПС взе две на местните избори в региона. С това се затвърди тенденцията отпреди 4 години, предава Флагман. Нито ПП, нито ДБ успяха да изградят качествени структури по общините и съвсем логично се провалиха.

Участваха символично и единственото, с което могат да се похвалят са няколкото съветници в Поморие, Средец, Айтос и Бургас.

Спецификата на местния вот изкара на терена нови играчи като „Граждани за общината“, „Българските социалдемократи“, „Български гласъ“, „Български съюз директна демокрация“ и „Бъдеще за родината“, които обаче се крепят на авторитетни фигури в общините, успяващи да генерират сериозна обществена подкрепа.

Другата новина от вота е, че очакваният пробив на ПП „Възраждане“ на местните избори така и не се състоя.

За сметка на това отписваната БСП си спечели една община – Созопол, в Карнобат бе близо до балотаж, има съветници в почти всички населени места и взе десетки кметства.

В Карнобат независимият Георги Димитров спечели изборите на първи тур, след като събра гласовете на 5179 души или 52,30 %. Тодор Байчев от БСП получи 26,10 %, Антоанета Пенева – 9,89 %, а Стефан Кенов – 4,49 %. В Общинския съвет най-голяма група вкарва „Земеделския народен съюз“ с водач Красимир Трифонов с 20,87 %, второто място е за „Граждани за общината“ на Живка Гроздева с 19,53 %, трети са „Левицата“ с водач Маргарита Стаматова – 13,79 %, а представителство в ОбС се очертава да имат „Бъдеще за родината“ на Стефан Кенов и ДПС.

Победител в Айтос стана Васил Едрев, получил 62,5 % от гласовете. Втори е Даниела Алакушева-Ненова с 24,70 %, а трети Салих Метраш от ПП-ДБ – 7,6 %. ГЕРБ печели 40 % от гласовете за Общинския съвет, а ДПС – 25,05 %, БСП остава с 8,75 %.

В Бургас ситуацията е ясна – Николов е кмет с 60 % на първи тур, а ГЕРБ е с най-голяма група в местния парламент – 19 души срещу 4 за ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“.

Друг кандидат на ГЕРБ Жельо Вардунски спечели Камено с убедителен резултат – 74,16 % срещу една 12 за Митко Янов от „Възраждане“, останалите кандидати получават още по-малко. ГЕРБ ще има и мнозинство в ОбС, след като взе 49,08 % от гласовете, а БСП получи 14,27 %. С местния парламент влиза „Български възход“ и СДС.

Победител в Малко Търново с още по-голяма преднина е Илиян Янчев, независим, но подкрепен от ГЕРБ. Той управлява странджанската община от 2011 година и се справя толкова успешно, че реално няма никаква конкуренция. ГЕРБ реално печели 2/3 от общинския съвет, а със скромно представителство в него остава БСП и ДПС.

В Несебър независимият Николай Димитров стигна до балотаж с Иван Дашев от „Български съюз директна демокрация“. За Димитров вчера бяха гласували 41,19 %, а за Дашев – 19,91 %. Трети остана Румен Кулев от „Български гласъ“ с 12,91 %, а четвърти Георги Манолов от ССД – 9,83 %. „Българските социалдемократи“ на Костадин Нищелков, които подкрепиха Николай Димитров на първи тур отново ще са най-голямата група в ОбС – с 32,43 % от гласовете, следвани от ПП МОРЕ на братя Диневи с 12,79 %, ССД с 9,40 %, БСДД на Иван Дашев – 8,26 % и Левицата – 5,44 %.

Иван Алексиев от ГЕРБ спечели Поморие на първи тур с 50,77 %, а Веселин Анестиев от ПП-ДБ получи 37,70 %. ГЕРБ ще има солидно представителство в ОбС, след като взе 34,33 %, а ДПС получи – 23,82 %. Коалицията на ПП-ДБ, ИТН и земеделците остана на трето място с 22,97 %.

Кандидатът на ГЕРБ взе от раз и Приморско. Иван Гайков бе избран за кмет, след като получи 50,03 % от гласовете, а Петко Гечев от „Граждани за общината“ взе 28,06 %, третото и четвърто място са за Стоян Василев от ПП МИР и Ваня Андонова от „Български възход“. Новият кмет ще има комфорта да управлява с мнозинство на ГЕРБ в ОбС, след като партията спечели 50,02 %, а „Граждани за общината“ взеха – 18,56 %. С представителство ще са още „Български възход“ и ПП МИР.

Без изненада ДПС спечели община Руен. Ахмед Сюлейман получи на първи тур 78,5 % от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Халил Мехмед – 12,48 %. ДПС ще има абсолютното мнозинство и в местния парламент, където съвсем символично ще присъстват ГЕРБ и коалиция „Заедно за силна община“.

Тихомир Янакиев взе втори мандат в Созопол с убедителна победа на първи тур 57 % срещу 24 % за Станислав Губеров. БСП този път ще има мнозинство в ОбС, а представителство, но не с достатъчно солидни групи ще имат ГЕРБ и ИТН на Георги Пинелов.

В Средец идната неделя ще се проведе балотаж, а местните ще избират между досегашния кмет Иван Жабов от ГЕРБ и Иван Кичев от ЗС „Ал.Стамболийски“. За Жабов на първи тур са гласували 36,6 %, а за Кичев – 18,89 %. ГЕРБ се очертава да е с най-голяма група в ОбС с 33,9 %, но добро представителство ще имат и ЗС „Ал.Стамболийски“ – 19,39 %, ПП-ДП – 16,73 %, БСП – 12,52 % и СЕК – 6,83 %.

ДПС спечели и Сунгурларе с 55,83 % за техния кандидат – Димитър Гавазов. Втори е Николай Киров от ГЕРБ с 26,64 %. В ОбС ДПС ще има мнозинство, след като взеха 50 % от гласовете, а ГЕРБ получи 20,99 %. Прагът за местния парламент прескочиха и „Бъдеще за родината“ на д-р Георги Кенов.

В Царево също нямаше изненади и Марин Киров спечели на първи тур с 6,83 % срещу 19,65 % за Емил Пейчев. Кирил Елевтеров остана трети с 8,73 %. ГЕРБ ще има категорично мнозинство в ОбС, след като взе 63 % от гласовете, а ПП-ДБ – 19 %. Част от местния парламент ще и БСП, които имат 8,53 %.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ