МИЗЕРИЯ: Ръстът на минималната заплатата скача на 933 лв., стига за… 7 буци сирене

Пари пенсии

Сувеличението на минималната заплата от 1 януари ще могат да се купят 7 буци сирене с тегло по около 1 килограм, изчисли „Телеграф“.

От Нова година брутната минимална работна заплата скача от 780 на 933 лева. След приспадане на данъци и осигуровки нетната сума, която получават работещите в момента, е 605,27 лв., а от Нова година се увеличава на 723,98 лв.

Разликата е 118,71 лв., като с тази сума могат да се купят около 7 килограма бяло саламурено сирене. Според правителствения сайт с цените на храните на дребно към 18 октомври кило от традиционния млечен продукт струва 15,63 лв. Така с увеличението българинът ще може да си купи 7,5 кг сирене.

Разлики
Това обаче е средната цена на продукта за страната. В различните градове тя се движи от 10,50 лв. за кило в Разград до 18,24 лв. в Пловдив. На практика означава, че пловдивчани ще могат да купят не повече от 6 буци сирене, а в Разград – цели 11 кг.

Драстични разлики в цените има в бакалиите по селата и в големите градове. Така например кило сирене в кюстендилското село Коняво струва 10 лева, а в столицата най-евтиното е 15 лева за кило.

При колбасите също има голяма ценова ножица, като по-евтино е в селските магазини. Например кило пилешки кренвирши на село струват 10 лева, а в големия град цената започва от 17 лв.

Месо
На далеч по-достъпна цена от сиренето, но също много хранителна е каймата. Според информационния портал в момента средната цена на мляното месо, което е смес 60% свинско и 40% телешко, е 11,23 лв. Така със 118 лева работещите на минимална заплата ще могат да си купят общо 10,5 кг. Приблизително толкова свинско месо може да се купи с парите от увеличението. По-евтино от свинското е пилешкото.

За сумата, с която се увеличава минималната заплата, могат да се купят приблизително 14 кг охладени пилета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ