Ще стане страшно в държавата! Мутафчиев зове колегите: Излизайте на протест! Унижават ни

payimage-588930

Актьорът Христо Мутафчиев ще излезе на протест на 1 ноември – Денят на народните будители срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна агенция „Архиви“. Ето какво написа той на фейсбук страницата си:

Уважаеми колеги,

Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест.
На 1-ви ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“. Ще бъда с тях пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1-ви ноември, сряда.

Призовавам Ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, заедно с всички останали наши колеги, които работят в сферата на сценичните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека.

Българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент не е ясно как ще се определя размерът на стандарта между посочения в ПМС №88 от 1.06.2023 г. минимален и максимален такъв.

Категорично се присъединяваме към исканията на колегите от Национална федерация „Култура“ за преосмисляне на отговорността, която трябва да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия колективен трудов договор на колегите.
Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими!“.

Още през юли в отворено писмо, Мутафчиев спомена, че в бюджета трябва да бъдат предвидени с 50% повече средства за култура. Писмото си той адресира до председателя на парламента Росен Желязков и до лидерите на всички политически формации в 49-ото Народно събрание. Според Мутафчиев трябва незабавно да има увеличение на парите за сектора, понеже в противен случай още след няколко месеца ще започнат фалити на всички културни институти.

‘‘Според средносрочната прогноза в Министерството на финансите за следващите две години бюджетът в група „Култура“ се намалява от 0,6% на 0,4%! Според изчисления от независимо проучване за още две-три години този бюджет би трябвало да изчезне напълно!“ Това пишеше в текста, изпратен от актьора.

„Причината да изпратя писмото е липсата на реакция от страна на правителството и на финансовия министър към нашия призив да се увеличи бюджетът на Министерството на културата. Но според мен, нашата държава е така устроена, че сам министърът на културата не може да се справи с тази задача и ние трябва да му помогнем“, обясни още той.

Според проекта за бюджет за 2023 година в областта на културата и изкуствата са предвидени 30 млн. лв. Според Мутафчиев обаче, за да бъдат достатъчни субсидиите, трябва да се добавят поне още 80 млн. лева.

Голяма част от парламентарните групи ме подкрепят, но за да има промяна тези призиви трябва да бъдат чути и от министъра на финансите“, категоричен бе Мутафчиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ