Денков: Шефът от ДАНС е нарушил закона със справката за машините. Още малко ще го чакам и…

акад николай денков

В рамките на това, което можеше да се направи с хартиени бюлетини, имаме резултати. Нямаме съмнение, че избраните вече кметове са избрани честно. Надявам се машините да влязат в употреба на балотажа и да няма тези 400 000 недействителни бюлетини,които повлияха върху избора на общински съвети. Във всяка секция, в която има недействителни бюлетини, трябва да се види как те са повлияли на резултата. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ премиерът Николай Денков.

Затова винаги сме казвали, че трябва да има гласуване с машини. Те бяха вкарани в употреба точно заради големия брой недействителни бюлетини. По отношение на купените гласове – това е престъпление, трябва да се разследва и който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Но това нямаше да се случи, ако имаше машини. Нека да погледнем партиите, които искаха да няма машини в изборния процес и ще разберем кой иска честни избори и кой иска машинации, заяви Денков.

По думите му, решаването на проблема с регистрираните много хора на един адрес преди изборите, изисква повече време

Не може само правителството и премиерът да оправят този процес Трябва да разберем искаме ли нормална държава или искаме да се лъжем, че имаме честни избори и че ще имаме инвестиции. Има хора, които смятат, че трябва да продължим по стария начин. Опитваме се да решим за няколко месеца тези проблеми, които са развивани в продължение на години, посочи министър-председателят.

Той коментира и предизвикания от справката на ДАНС скандал, довел до отмяната на машинното гласуване от Централната избирателна комисия на първия тур на местните избори.

Повече от месец преди изборите изпратих списък към ДАНС с въпроси кои са рисковете, които виждат, свързани с изборите, и какви решения биха могли да предложат за тях. Отговор така и не получих. Зам.-председателят на ДАНС е изпратил справката, без да ми каже. Редът е друг. Този човек е трябвало да се обади, че има такъв риск, да се види какъв е проблемът и не може ли да бъде решен по друг начин и тогава да се гръмне този слух за машините. Направено е точно обратното – първо гръмва слухът, който доведе до отмяна на машинното гласуване, подчерта Николай Денков.

Чакам вече няколко дни предложение от председателя на ДАНС да сменя този човек, защото такъв е редът. Видях се лично с него и му казах, че го чакам. Той ми каза, че ще се запознае с документите. Ще го чакам още малко, отбеляза премиерът.

Едни хора искаха да премахнат машините от изборния процес и го направиха, включително нарушавайки закона. ЦИК използваха решение, което не съответства на Изборния кодекс. Машините можеха да верифицирани на следващия ден. След това съдът успя да намери оправдание защо са били махнати машините. По същия начин този шеф от ДАНС наруши Закона за класифицираната информация, изпращайки тази справка, преди ме информира, за да се види какъв е проблемът и може ли той да се реши по друг начин. А можеше – като се каже какво е направил зам.-министърът, коментира Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ