Гняв в Кремъл! Захарова хвърли нови обвинения към България

захарова

Руската страна предупреди днес България, че ще предприеме ответни мерки заради решението на властите в София да експулсират кореспондента на в. „Российская газета“ Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс.

„Българските власти настойчиво ни намекваха, че трябва да оставим всичко това извън информационното поле“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Ситуацията се утежнява от срамния факт, че специализираните международни структури игнорират подобно отношение към професионални журналисти… Струва ми се, че това само окуражава властите в определени държави да продължават да нарушават правата на журналистите и медиите и да налагат цензура“, каза Захарова на пресконференция.

Тя заяви още, че руското външно министерство е привикало кореспондента на Българското национално радио в Москва, посочва Ройтерс.

Гацак потърси убежище в руското посолство в София, след като беше привикан от българското вътрешно министерство, отбелязва британската информационна агенция. Българската Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) заяви, че журналистът е напуснал страната вчера.

Гацак е работил като кореспондент на „Российская газета“ в София в продължение на няколко години. Публикациите му включват и материали, които са били критични към българските власти, отбелязва Ройтерс.

Кореспондентът на руския вестник в Никозия Александър Гасюк беше задържан на 5 октомври от местната полиция, след което беше депортиран от Кипър. Кипърският посланик в Москва беше извикан в руското министерство на външните работи във връзка със случая.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ