Пребитият член на СИК: Казаха ми да мълча! Единият от биячите е кандидат за общински съветник

60eec25bf9484fd82c88a9f4d31e9ce5

Очаква се утре прокуратурата във Видин да се произнесе по двете полицейски преписки, образувани след побоя над член на секционна избирателна комисия във видинския квартал „Нов път“.

Кольо Петров беше нападнат час и половина след края на изборния ден в помещението, в което са гласува, докато избирателната комисията приключвала работа. Според него причина за нападението е факта, че заснел как един и същи човек гласува многократно.

„Влязоха петима да ме бият поради причината, че ги снимах как вкарват бюлетини в урната и реших да ги снимам, щото те няколко пъти – един човек влиза в стаичката, пуска, втори път пак. Един човек по десетина, петнадесет бюлетини пуска. Аз им направих забележка. Те ми викат да си затворим очите, да не приказвам много, че ще ме пребият“, разказва той.

Според потърпевшия единият от нападателите е кандидат за общински съветник, а човекът, който гласувал многократно – негов баща. Твърди, че реакцията на полицията се забавила.

„Накрая полицаите дойдоха, вече след две, три минути някъде – четири. Въпреки това, единият от полицаите се намеси, те бутат полиция и продължават да ме налагат“, разказва Кольо Петров.

От Областната дирекция на МВР обясниха, че полицаи не могат да присъстват в изборните помещения, освен, ако не бъдат повикани от представители на комисията. Намесили са се, когато разбрали за суматохата в стаята. Трима мъже са задържани.

В 72-ра избирателна секция в квартал „Нов път“, където е станало нападението, в неделя ще се гласува отново, защото на балотаж ще се избира общински кмет. Съставът на секционната комисия ще остане същият, освен, ако партиите не подменят своите представители там, защото ОИК няма такива правомощия.

„Право на това имат само париите, които, съгласно квотното разпределение в състава на комисиите, имат членове и съответно ръководен състав в комисията. ОИК няма право служебно да назначава хора, нито да ги променя“, Даниел Цветанов, председател на ОИК – Видин.

От политическата партията, чийто представител в секционната комисия е Кольо Петров, казват, че за изборните нарушения са подали жалба в общинската избирателна комисия. Изпратили са и заснетото видео, пише БНТ.

„Вижда се как членове на секционната избирателна комисия – един записва данните от лични карти, които би трябвало да са от лични карти, а той ги преписва от списък, вижда се как другия член щрака печати на няколко подред бюлетини, откъснати от кочана. Вижда се как една госпожа носи в тъмната стаичка, където има повече от един избирател, двама избиратели в тъмната стаичка, носи подготвени бюлетини. Вижда се как от тъмната стаичка излизат цитираните лица и носят тесте с бюлетини“, заяви Милен Милчев, областен координатор на „Има такъв народ“ за Видин

Жалбата незабавно е препратена на Районната прокуратура, казаха от общинската избирателна комисия. Очаква се решението на държавното обвинение дали ще образува досъдебно производство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ