БГ абсурди: 6 години затвор за Велин, който уби 3 души и рани 2 пешеходци

случай

Съдебен състав на Окръжния съд в Стара Загора, състоящ се от един съдия и двама съдебни заседатели, постанови първоинстанционна присъда, с която наложи на 22-годишния Велин Тотев от Чирпан наказание в размер на шест години лишаване от свобода при първоначален „общ режим“ на изтърпяване. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от седем години.

Със съдебния акт подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 01.04.2022 г. на пътя между Чирпан и село Зетьово, при управление на лек автомобил, нарушил редица разпоредби на Закона за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 13-годишната тогава Християна Стоянова от Чирпан, на 63-годишния Годо Димитров и на 80-годишната Янка Савчева, и двамата от Зетьово. Християна и Гочо починали намясто, а Янка – 10 дни по-късно в болница. При катастрофата две момчета – на 19 и 15 години, са получили средни телесни повреди, пише 24 часа.

В първия ден на ваканцията група ученици от Чирпан излезли на разходка. Те вървели пеш към село Зетьово. Повечето вървели по затревения банкет, а някои от тях – в края на пътна лента, на асфалта, в непосредствена близост до банкета. В същото време подсъдимият с лекия автомобил на баща си „Ауди“ тръгнал за Меричлери по същия път и настигнал пешеходците. Той видял групата и се опитал да я заобиколи, като навлязъл в насрещната лента за движение. Там се блъснал челно в лек автомобил „Форд Фокус“, с който Гочо Димитров карал на лекар своята съселянка Янка към Чирпан. След удара между двете моторни превозни средства, автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил трима от пешеходците, сред които и загиналата Християна.

Наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Велин Тотев призна вината си и всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт срещу него. Според обвинителния акт, на мястото на инцидента скоростта е ограничена с пътен знак до 70 километра в час, докато автотехническата експертиза показала, че обвиняемият е минал с 38 км/час над допустимото – карал със 108 километра в час. Експертите смятат, че ако ограничението е било спазено, шофьорът е могъл да спре до групата пешеходци и да изчака преминаването на другия автомобил, който през цялото време бил в своята си лента за движение. Вместо това, Тотев е решил да заобиколи групата, без да намалява скоростта, и така се забил челно в насрещната кола. Според обвинението, тя пък се е движела с 95 км/час.

Тотев изчака присъдата си с мярка за неотклонение парична гаранция от 2500 лева, която и сега не беше променена.

Заради съкратената процедура, по която премина делото, първоначално наложеното наказание на Тотев в размер на девет години бе намалено с една трета. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ