Йотова за българските заложници, държани от „Хамас“: Бързо да получат БГ документи!

payimage-583666

Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да ги направим български граждани, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация за двама заложници с български произход, държани от „Хамас“.

Като уточни, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи. Като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки цялата процедура, посочи вицепрезидентът. На второ място, отбеляза тя, България участва в различни международни институции, форуми, нива и навсякъде трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи. Това е първият ми коментар, не познавам подробностите, повтори Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тази вечер моят призив е за непримиримост и за твърдост, свързани с голямата ми гордост, че съм наследник на един народ, който преди 80 години успя да защити 50 хиляди човека и да не ги изпрати в лагерите на смъртта. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на възпоменателната церемония в Софийската синагога в памет на загиналите по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври т. г.

Тя започна изказването си със спомен от преди 371 дни, когато е била посрещната в едно израелско училище от деца, които са изсвирили на мандолини българската народна песен „Йовано, Йованке“. Тези щастливи личица са неизменно пред погледа ми от 7 октомври насам, посочи Йотова. „Само за тези 371 дни светът сякаш се срути и се промени окончателно, защото този спомен отстъпи място на една друга, ужасяваща картина – на една млада жена, казва се Шари, прегърнала две дечица, едното на девет години, другото на осем месеца, увила ги в собствения си шал, за да ги защити от отвличане. Не успя“, добави тя.

Вицепрезидентът отправи няколко послания – никога да не свикваме с насилието, а и при най-малката информация за насилие да възпитаваме и в себе си отпор и желание да се борим. „Тази вечер моето послание е свързано и с терористите: „Няма да останете ненаказани, каквото и да струва това на демократичния свят, а този, демократичният свят е по-силен от вас и вие ще срещнете нашия твърд, категоричен и безкомпромисен отговор“, заяви Йотова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ