Скръбна вест: Почина един от най-големите художници на България – Милчо Спасов

милчо спасов

Почина големият берковски живописец Милчо Спасов, почетен гражданин на Берковица.

Роден на 11.01.1950 г. в с. Черешовица, Берковско, той учи вътрешна архитектура във Враца и работи като художник на киното в Берковица и Вършец. През 1982 г. съдбата го среща с проф. Светлин Русев при организиране на изложба на студенти във Вършец. Тогава проф. Светлин Русев открива неговия талант и го насърчава в неговото развитие, предава Блиц.

Милчо Спасов става член на СБХ през 1985 г. Живее и работи в България. Негови картини притежават Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и почти всички художествени галерии в България, частни сбирки и галерии от Германия, Франция, Италия, Холандия, Швеция, САЩ, Кипър, Унгария, Югославия и др.

Той е певец на Северозападното балканско село и на населението, което живее там. Голям почитател на творчеството на Йордан Радичков, рисува десетки картини по сюжети на Радичкови произведения.

Градска художествена галерия „Отец Паисий“ в Берковица притежава над 20 творби на Милчо Спасов, участвал със самостоятелни изложби, пленери и общи изложби.
„Почивай в мир, Маестро Спасов! Жалко е когато от нас си отиват светли хора!“, написаха от Музеен комплекс-Берковица.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ