Денков хвърли бомбата за машинния вот: Да, Стойнов е направил нарушения, но истината е друга

акад николай денков

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е допуснал някои административни нарушения при действията му, които провокираха справката на ДАНС. Те обаче не са повод за отмяна на машинния вот. Това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков.

Очаква се днес той да обсъди казуса с министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Със сигурност заместник министърът е направил няколко административни нарушения, но те не са причина за отмяна на машинния вот. Например това, че е използвал лични устройства, където не е трябвало. Да обърна внимание, че това се е случвало и на предишни избори. Така че тук той не е направил нещо извънредното, просто е трябвало да бъде малко по-внимателен, защото този тип административни нарушения бяха повод да се вмени, че в него е вината за отмяна на машините на първия тур. Истинската причина да се махнат машините е, първо, че заместник-председателят на ДАНС не провери информацията, която изпрати и, второ, че я изпрати публично, без да бъде проверена, така че нямаше време да се реагира и да се види има ли опасност за машините. Това послужи на ЦИК като основание да няма машини на първия тур на изборите, коментира министър-председателят.

По думите му позицията на президента Румен Радев в защита на председателя на ДАНС Пламен Тончев е „незащитима“.

„Отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Така че се надявам президентът да разбере, че неговата позиция е незащитима в момента“, отбеляза Денков.

Според него след изборите е време за нова лидерска среща на формациите, които подкрепят кабинета. Министър-председателят изрази надежда, че планираната ротация с Мария Габриел ще се случи и изяви готовност отново да поеме премиерския пост, ако на дневен ред са извадени определени приоритети.

Изборите приключиха. Трябва да влезем в работен режим, защото има много работа за вършене. Надявам се да има ротация, защото има програма, която трябва да бъде изпълнена и тя е до края на другата година. Дали отново ще съм премиер след една година зависи от това дали ще има приоритети – повишаване на качеството на живот и решаване на демографската криза в България. Ако тези приоритети присъстват, с удоволствие бих се включил отново, каза Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ