,,Наръга ме с нож, докато спях“: Ивет, убила баба си – актрисата Виолета Донева, с нов опит за убийство

Ивет Стайкова

Делото за убийството на известната актриса Виолета Донева продължава днес с разпит на свидетели. В началото на заседанието подсъдимита внучка Ивет Стайкова поиска думата за обяснения.

Ивет Стайкова направи изявлението си през сълзи, наложи се да направи пауза, за да се успокои.

На разпита присъства и приятелят й Виктор Лозанов. Когато съдията попита дали живеят заедно, Виктор отвърна: „В момента не“.

Ивет Стайкова е обвинена за убийството на баба си Виолета, извършено на 22 октомври 2022 г. с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. Според обвинителния акт 81-годишната актриса, запомнена от филмите “Обич“ и “Сбогом, приятели“, е издъхнала от 54 удара с кухненски нож в главата и тялото.

Посочен бе и мотивът на Ивет – жестока омраза заради опитите на старицата да накара своята внучка да спре наркотиците, които вземала от 14-годишна.

Ето какво каза Ивет пред съда:

„На 14 години започнах да взимам трева, пробвах LCD и амфетамини. Арестуваха ме на 15 години с трева, когато и нашите се разделиха. Зарадвах се, защото постоянно се караха, с майка ми се изнесохме при баба ми и дядо ми.

Една вечер й казах, че ще е самоубия, ако не живея сама. Преместих се в „Лозенец“ при едно момче, смесвах по 5, 6 вида наркотици и дизайнерски дроги.

Припадах. Взимах огромни количества и ги комбинирах. Когато нямах започнах да изпадам в паника. Виждах хора, чувах гласове, развих параноя. Хората имаха маски. Дори извиках полиция, защото ги виждах. Естествено бях на 3-4 вида дрога.

Състоянието ми се влоши, чувах гласове, беше ужасно. Повечето пъти, когато изпадах в агресия, не помнех нищо след това и чувствах огромно чувство за вина, наранява се, но взимах още дрога.

Мама ме насърчи да отида при психиатър. Разказах му какво чувам и виждам. Диагностицира ме сме с параноя и метаамфетаминова психоза. Обещах на психиатъра, че на 18 ще вляза в комуна, за да се изчистя от наркотиците.

Когато се прибирах, трябваше да изляза почти веднага, защото мислех, че ме преследват, вкараха ме в лудница. Казах на баща ми, че ще се самоубия. Исках вниманието и спокойствието което никога не съм имала. Имах тежко детство, често изпадах в истерии.

След като излязох от лудницата баба и дядо ме настаниха, една вечер се счупи едно стъкло и ме изгониха. Бях сама като куче. Всички ме изоставиха. Виктор ме приюти.

Взимахме гъби, пико, кристали, дизайнерски дроги и нов вид кристали, халюциногени, трева. Хвърлих се от четвъртия етаж, халюцинациите бяха ужасяващи. Един ден получих „bad trip“. Сънувах кошмари.

Исках да се разходя, но не можех, не различавах лицата на хората около мен, когато взимам, камо ли какво говоря. Малко след това ме закараха при баба Вили. Разбирам се идеално с нея. Няколко дни пуших само трева. Но не издържах дълго, имах само гъби и картон в себе си. Пак започнах да чувам гласове, уплаших се, след това всичко ми е черно.

Толкова съжалявам за случилото се, искам да я върна, никога няма да си простя. В апартамента нямаше други хора освен баба Вили“, сподели подсъдимата.

Ивет Стайкова заяви, че е зависима и в продължение на дълги години е употребявала огромни количества дрога и харюциногенни вещества. Тя е категорична, че не е разбирала какво се случва и всичко около убийството на баба й е обвито в черна мъгла.

„Бях заспал, когато тя ме наръга с нож“, това заяви пред съда по време на свидетелските разпити 30-годишният Виктор Лозанов, гаджето на Ивет Стайкова.

Виктор беше облечен с анцуг, ядосваше се на въпросите на защитата, а понякога избухваше в смях.

„През 2022 станахме гаджета. С Ивет от началото живеехме отделно, но няколко месеца преди убийството живяхме заедно в моя апартамент. Разбирахме се, имахме леки пререкания.

Тя беше употребила доста халюциногени, когато се опита да се бие с мен. Бях заспал, когато тя ме наръга с нож. Но не съм бил в съзнание, когато съм бил наръган. Имах кръв по гърба.

Майка ми беше тогава в апартамента, не бяхме само двамата с Ивет. У нас поради някаква причина имам доста ножове. Ивет няма собствен нож. Не съм виждал“, каза той, цитиран от Фокус.

Виктор даде противоречиви показания, в които сподели, че е „бил наръган, но в съня си“. Той отбеляза, че Ивет е много объркана и в група от хора често е казвала, че „животът е игра“.

Според него по време на връзката им Ивет не е употребявала редовно наркотици. Той сподели, че единственият човек, който е искал да я приюти е била баба й. Случвало се е двамата да употребяват амфетамини и трева, посочи свидетелят.

„В тези среди, в центъра по градинките всички си мислят, че са божества и магьосници“, смята гаджето на Ивет и определи средата на подсъдимата като секта.

Виктор сподели, че Ивет е посещавала психиатър заради наркотиците и защото се е чувствала изгубена. Виктор и майка му са хората, които водят Ивет в апартамента на баба й. „Аз бих живял с нея още, тя искаше да се махне. Закарахме я със семейната кола и няколко раници“.

Впоследствие съдията прочете показания на Виктор, дадени пред полицията. Там той е категоричен, че Ивет редовно е употребявала наркотици. Свидетелят посочи за верни разпитите си от по-рано.

Майката на Виктор също беше разпитана. Тя беше категорична, че се е разбирала прекрасно с обвиняемата, но уточни, че понякога е била агресивна към сина й. „Прободе го в гърба с нож“, заяви майката и допълни:

„Аз я закарах при баба й, заедно със сина ми. Разговарях с Виолета Донева, изпуших една цигара в апартамента й. Баба й много обичаше Ивет.“

„След като Ивет се хвърли от четвъртия етаж в болницата постановиха наличие на наркотици. От там знам, че употребява. Има и медицинско за това предадено. Синът ми също употребява трева понякога“, допълни свидетелката.

Източник: Неда Узунколева за “Фокус“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ