Емил Радев в Брюксел: Покриваме критериите за Шенген! България пази една от най-трудните граници на ЕС

Емил Радев

По инициатива на българския евродепутат от ЕНП – ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Емил Радев в Европейския парламент се провежда конференция за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Еевропейския съюз, предава Novini.bg от Брюксел.

„Страната ни покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенегенското пространство. България пази една от най-трудните граници на ЕС. Основният мигрантски поток не преминава през България. Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в две държави членки. За съжаление явно правилата на играта не важат еднакво за всички в ЕС. ЕК и ЕП нееднократно заявиха, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенеген. Бизнесът също страда. Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген. Чуждестранният бизнес също губи много от факта, че България не е в Шенген. Това е причината да организирам тази конференция – трябва да дадем ясен знак, че това не може да продължава и трябва да заявим твърдата си позиция, че България трябва да стане член на Шенеген“, заяви в началото на конференцията Емил Радев.

Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров обяви, че ЕП е много по-напред от Европейския съвет относно подкрепата си за членството на България в Шенген. „Надявам се това да се промени. Българяи и Румъния са готови за членство от 11 години. Пандемията, мигрантските кризи, войните в Украйна и Израел повлияха негативно на приемането на България в Шенген, но в същото време ние покриваме все по-високи критерии. България е надежден и ценен партньор, който има място в Шенгенското пространство. Постигнахме значителен напредък по всички изисквания. Резултатите са положителни и показват, че се подбрява сътрудничеството с всички държави. България е готова да изиграе важна роля и показва, че членството ни в Шенгенското пространство ще е от полза за всички в ЕС“, категоричен бе посланик Александров.

В първия панел, посветен на стратегическата гранична позиция на България, се включиха директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов и зам.-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Мария Павлова.

Акцент във втория панел бе обменът на информация за управление на границите на ЕС. За анализ по темата говриха директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков и Оливие Ониди, зам. генерален директор на ГД „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия.

Третият панел постави фокус върху предизвикателствата и напредъка по пътя на България и Румъния към Шенген. Темата коментираха Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи у нас, Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, румънският му колега Лоран Винце – член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и проф. д-р Дж. Дж. Райпма, преподавател по европейско право в университета в Лайден, Нидерландия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ