След торнадото в Лъвино, кметът проговори: Държавата просто я няма. Чакаме чудо да ни помогне

Image_16128667_40_0

„Държавата просто я няма! Никой от висшите държавници не се е свързвал с мен. Чакаме чудо и се надяваме тя да помогне!“

Това сподели пред „България Днес“ новият стар кмет на бедстващото исперихско село Лъвино Гюрсел Мустафа. Три поредни нощи вече управникът не е мигвал заедно със свои близки и полиция, за да дебнат за мародери и да контролират обстановката.

„Все още не можем да ги различим, защото много народ мина за тези дни. В неделя имахме над 500 доброволци, а в понеделник, заради новата работна седмица, намаляха до около 300. Във всяка от пострадалите общо 157 къщи има поне по 4-5 души, които работят по нейното възстановяване. Помагаме си с голи ръце, кой с каквото може“, посочи пред вестника Мустафа.

Очаква се скоро решение на Комисията по бедствия и аварии, след като щетите са описани в протокол и изпратен до ведомството. Една къща е напълно разрушена, но няма пострадали.

„Хората бяха в чужбина и се върнаха да разчистват и да измъкват каквото имущество е оцеляло. Опитваме се да помогнем за всяка къща. Определено има паника сред хората и те се опитват да укрепят покривите си със стари керемиди, нови не се чакат. Опитваме се да оправим ситуацията. Голяма помощ ни е общинският кмет, който мобилизира хора и техника в помощ на Лъвино“, каза още Гюрсел Мустафа.

Въпреки опустошителното торнадо, което вилня в Лъвино, жертви няма. За разлика от шуменското село Развигорово, където 51-годишният пастир Дехадим Арифов загуби живота си.

„Прибрал овцете и козите в селскостопанска постройка, там го сварила бурята. С бала люцерна бил в ръце. Стената се срутила и паднала върху него. Майка му го намерила. Мина аутопсията и го погребахме. Трудова злополука се води и семейството ще получи обезщетение, доколкото разбрах“, каза кметът на населеното място Нердживан Исмаил.

Селото, населявано постоянно от около 150 души, пострада далеч по-малко от Лъвино, като са отнесени покривите на две къщи. Едната има застраховка и стопаните й ще получат средства, а за другата е попълнено заявление с нужната документация и се чака отговорът на социалните служби.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ