Новооткритата ул. „Даме Груев”: Рай за джигитите и ад за пешеходците

Screenshot 2023-11-07 at 15.09.39

Рай за джигитите на пътя и ад за пешеходците и майките с деца. Така изглежда пуснатата за движение преди дни ул. „Даме Груев”.

„Асфалтът е хубав, аз обаче кола нямам. Дишаме прахоляк и газим в кал вече сума ти време. Сега като има движение и пресичането е трудно. Навсякъде има огради, а автомобилите се силят и е опасно за пешеходците”, сподели мъж на средна възраст, жител на квартала.

И наистина, на пръв поглед и при движение с автомобил всичко изглежда добре – прави отсечки, нова маркировка, липса на трафик, добър асфалт. Тук-таме има и по някоя повдигната пешеходна пътека, през която може да се премине без да се намаля осезаемо скоростта.

Не така изглежда обаче улицата през погледа на пешеходците. Дори можем да кажем, че преминаването по „Даме Груев” си е истинско приключение, особено ако си с детска количка или с бастун. Плочките по тротоарите (където ги има) са нови, комбинирани с не добре поставени и изпочупени павета.Навсякъде има недовършени и опасни шахти, на места пък липсва каквато и да е настилка, забелязват се и много „дупки”, които явно предстои да бъдат запълнени. Преминаващите пешеходци трябва да слаломират между противопожарни хидранти и някоя и друга ограда.

Не липсват и „препятствия” от сорта на „премина на отсрещния тротоар”, който обаче е заграден и за да изпълним указанието трябва да се върнем десет-двайсет метра назад или просто да пресечем на магия и да повървим по улицата покрай оградата и преминаващите автомобили.

Вчера кметът Здравко Димитров заяви, че не му харесва как изгелжда улицата, като за това обвини проектантите и строителите.

„Много е мръсно, писна ни да дишаме прахоляк толкова много месеци. Нищо не правят, само да убият номера. Не е добре направено и на повечето хора не им харесва. Махнаха и всичките дървета, сега има само плочки”, възмути се възрастна жена при въпрос „харесва ли ви новоизградената улица?”

Думите ѝ се подкрепят и от видяното при нашата обиколка. Навсякъде има купчини строителни отпадъци и боклуци. Пясъкът около фугите между паветата също не е изчистен, пълно е с листа, а след преминаването на всеки автомобил се образува купчина прах, който се вдишва от пешеходците.

Очаква се от утре – 8 ноември (сряда) да се възстанови и маршрутът на преминаващите по улицата автобуси от основния вътрешноградски  транспорт. Естествено това ще засили трафика по „Даме Груев” и ще ограничи джигитите, но пък за пешеходците се очакват нови порции изпитания и още „по-свеж” въздух. Тоест ако трябва да обобщим кратката разходка по новата улица може да стане и само с едно изречение – „хубава работа, ама българска”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ