Йотова изригна: Летят камъни към българите, лее се злоба и ненавист. А ЕК оглушително мълчи

илияна йотова

Няма как да не отбележа днес за агресията, на която се нагледахме и наслушахме в Република Северна Македония. Лее се злоба и ненавист към всичко българско. По пътищата се случва да летят камъни към колите с български номера. Български граждани не са приети навсякъде на работа – уволняват ги само защото са българи. Лишават ги от равни права и са предпочитан обект на насилие на футболни мачове и във всекидневието. Арестуват български книги – представяте ли си, в 21-и век. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 100-годишнината от основаването на Македонския научен институт, предава 24 часа.

От началото на 2023 г. Република Северна Македония нито един знак, че възнамерява да спре езика на омразата към България, каза още тя. И обясни, че натрупването на толкова факти няма как да се обясни само като случайни криминални прояви. „Това е насилие, избило на повърхността на усърдно подхлажданата омраза“, каза още Йотова, като уточни, че днес езикът на омразата спрямо България в РСМ вече е европейски въпрос.

Тя заяви още, че е имала надежда на събитието да присъстват и представителите на изпълнителната власт и парламента. „Защото не само патриотизмът, но и научната подготовка, тезите, историята, анализите, идеите, вижданията днес биха били много полезни в изключително деликатните отношения, които имаме с нашите съседи. Това личи и от последните забележки и препоръки на ЕК по отношение на присъединяването на РСМ към европейското семейство. Прави ми впечатление, че днес ЕК оглушително мълчи за това кога и как ще бъде приета РСМ в европейското семейство“, каза още Йотова и даде за пример напредъка на държави, които първоначално били далеч по-назад в преговорния процес, а сега с бързи крачки изпреварвали югозападната ни съседка – като например Украйна, Молдова и дори Грузия.

Вицепрезидентът заяви, че политическата поляризация, безсмислените вражди и омразата пречат на работата на парламента в Скопие.

„И това го виждаме особено през последните месеци. Това няма как да не помрачи европейското бъдеще на нашата съседка, което всъщност всички ние искаме. Няма как Северна Македония да се приплъзне в пакет с Албания в преговорите за присъединяване на ЕС, след като не изпълнява препоръките на Съвета и след като има няколко европейски решения по този въпрос, и след като България постави своите условия и беше подкрепена от европейските си партньори“, обясни тя.

Според нея колкото задкулисни или предкулисни действия да се извършват, не може да се започне със същинските преговори с РСМ, преди да се изпълнят условията и да бъдат записани правата на българите в македонската конституция.

„Точно вие, уважаеми колеги от Македонският научен институт, през цялото това време и всичките тези години много зорко следяхте тези процеси. Правихте анализи, от които се възползвахме, давахте своите идеи и препоръки, за съжаление, невинаги чути. Но в моментите, в които те бяха чути, винаги се взимаха и грешни решения. България се отнася с разбиране и толерантност при партньорство към всички държави, изразили своето желание да станат част от ЕС, включително към РСМ“, каза още в слово си Йотова. И даде пример с подписването на Договора за добросъседство и конкретни стъпки, за да помогне на съседите си.

Тя допълни, че едновременно с това, отношението на определени политически кръгове в РСМ продължава да бъде изключително враждебно към България и българите. И припомни как през 2019 г. президентът Румен Радев внесъл в диалога с РСМ тезата да се заложи на задължителната промяна в Конституция и признаването на правата на българите там.

„Текстът за промяната е готов, внесен за разглеждане, но няма нито политическа, нито обществена воля той да премине както през комисиите, така и през пленарна зала. Аз лично съм песимист, че това може да стане до края на тази календарна година. За България като европейска държава в 21 в. е неприемливо да се търпят уж епизодични, а всъщност системни криминални актове на насилие към българите в Македония“, предупреди вицепрезидентът Йотова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ