Николай Василев: Честито! С Киро и Асен последните години са срамни, ще стигнем 50 млрд. дълг

кирил петков асен василев

Бюджетът за следващата година е разхитителен и популистки, заяви пред БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Той остро разкритикува както бюджета, така и финансовата политика на министър Асен Василев:

„Против съм не само този бюджет, откакто Асен Василев се появи на хоризонта, или правихме поредица от актуализации по никое време на бюджетите, или вкарвахме закъснели, редовни всякакви бюджети. Всеки път едно и също. Идеологията на Асен Василев е: дългове вземаме на макс, харчим колкото се може повече, толкова по-добре – няма никакво друго определение на тази бюджетна политика. Аз съм не само критик на части на този бюджет, но и на цялата тази философия, която превърна България от световен пример за добра финансова дисциплина и политика в държава, която бързо се спуска по пързалката към бъдеща финансова катастрофа“.

Вземат дългове до откат, харчат до откат и след тях – потоп, описа финансовата политика на сегашното правителство икономистът.

„Преди да дойдат Кирил и Асен в политиката дългът беше 27-28 милиарда. Догодина вече трябва да е 48,9 – заложен в бюджета. Вървим към 50 млрд. Ако сглобката издържи цял мандат, дългът ще мине 70 млрд. лв. По времето на Виденов дългът е бил 10-15 млрд. Тройната коалиция завърши с 9 млрд. Сега вървим към 70 млрд. до края на мандата. Честито!“.

Според него в този бюджет няма политики и реформи. Последните няколко години са напълно срамни, смята той.

„Няма наченка, намерение, споменаване дори на нещо в държавата да се реформира. Нулево намерение. Нулеви действия“.

По думите му в администрацията нищо не е съкратено. Разуваме до безкрай държавната администрация, подчерта Николай Василев в предаването „12+3“.

Той отбеляза още, че не сме взели нито един лев от транзита на газ към другите държави. „Днес е 14-о число, да видим дали поне 1 лев ще влезе в бюджета, не говорим за 2,4 млрд. Ние ги залагаме в бюджета и ги изхарчваме, после виждаме дали изобщо ще ги съберем. Не се прави така“, категоричен е експертът.

Освен това се предполага огромно увеличение на данъчни приходи, при положение, че тази година ще се издъним с няколко милиарда до декември, коментира Василев. По думите му данъчната събираемост изостава много от растежа на номиналния БВП.

Приходите за догодина са надценени с 3-4 млрд. лв., изказа мнението си бившият икономически министър. Той посочи обаче и друг проблем:

„След като видим колко са приходите, защо за пореден път залагаме отгоре бюджетен дефицит още 3%, което е над 6 млрд, за да стигнат разходите до космическите 84 млрд. За мен тези разходи са фантастика и са нещо опасно. Това е като едно семейство с ниски доходи предколедно да има огромни разходи“.

Според него България трябва да се гордее с прекрасната си данъчна политика и най-ниските ставки в Европа за данък печалба и данък общ доход. Сега искаме да изгоним големите компании, като вдигнем данъка на 15%, подчерта той. По думите му това е само началото: „Ще вдигнем и други данъци. Не виждам друг изход от това задлъжняване“.

Държава с такава бюджетна политика и с такъв манталитет на управляващи не знам дали заслужава да бъде в еврозоната, коментира Николай Василев. Според него сега сме много лош пример.

Той отбеляза още, че вече сме в сивия списък за пране на пари и финансиране на тероризма:

„Ние вече сме проблемна държава. Превърнахме се в африканска държава по отношение на инвестиции и финанси. За каква еврозона говорим?!“.

За момента сме изключително зле, твърди икономистът и добави, че за 20 години много сме се влошили.

Икономистът декларира, че е категорично против дерогацията за внос на руски петрол. Няма и заплаха за националната сигурност

Не разбирам защо изобщо сме я поискали, посочи той. Според него тя не е помогнала нито на българския държавен бюджет, нито на българските потребители на нефтопродукти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ