Асен Василев плаче с глас. ЕК поряза очакванията му, видя огромни грешки в сметките му

payimage-593509

Европейската комисия (ЕК) очаква българската икономика да нарасне с 1.8% през следващата година – далеч под прогнозата на финансовия министър Асен Василев, заложена като част от проектобюджета за 2024 г.

В своята официална есенна прогноза Брюксел ревизира в посока надолу прогнозата си от пролетта, когато залагаше 2.4% растеж за следващата година. Българският финансов министър все още очаква 3.2% растеж.

В същото време Еврокомисията леко повиши очакванията си за икономическия ръст за тази година – от 1.5 на 2%. Според Брюксел през 2025 г. икономическият растеж ще се повиши до 2.6%, уточнява economic.bg.

Новият доклад на Европейската комисия се сблъсква с прогнозата на финансовото министерство и по още един показател – данъчните приходи. Брюксел очаква ръстът им да се забави догодина в унисон със забавянето на икономиката.

Припомняме, че в разчетите на Асен Василев обаче данъчните приходи догодина ще нараснат почти рекордно с около 7 млрд. лв.

Европейската комисия все пак посочва, че вероятно позитивен ефект върху приходите ще имат мерките за подпомагане на събираемостта, които финансовият министър предлага.

Брюксел очаква също така бюджетният дефицит през 2025 г. да достигне 3.2%, което е над допустимото за присъединяване към еврозоната. По-голямата от планираната „дупка“ в бюджета ще е заради няколко крупни военни поръчки.

ЕК прогнозира към края на 2023 и началото на 2024 г. разходите на домакинствата да стагнират, повлияни от прогнозираното увеличение на лихвите.

Според Еврокомисията догодина българският износ ще нарасне с 4%, а през 2025 г. – с 2.6%, като това ще отразява възстановяването на експортните пазари, а базовият ефект от рекордния експорт през 2022 г. ще изчезне.

Европейската комисия отчита, че един от основните рискове пред икономиката е по-бавното усвояване на европейски средства и прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, които биха довели до по-слаби перспективи на растеж.

Прогнозите на Еврокомисията за инфлацията в България са сходни с тези на финансовото министерство – забавяне до 8.8% тази година, до 4% догодина и до 2.9% през 2025 г.

Очакванията са забавянето на инфлацията да се отрази и на ръста на заплатите, което постепенно да намали натиска върху разходите за труд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ