Потрес! Ивелин иска на свобода, за да организира сватба, докато погребват жертвите му от касапницата

payimage-606920

Нямам никакви намерения да се укривам. Имам временна адресна регистрация в Поморие, постоянният ми адрес е в Стралджа, а с годеницата ми плануваме да правим брак. От 4 години живеем заедно. Това каза в съда 28-годишният Ивелин Иванов, който на 8 ноември т.г. причини касапницата край Поморие при изпреварване, вследствие на която загинаха двама души, а 6 годишно дете е тежко ранено с черепно-мозъчна травма.

Докато той планира сватба обаче, близките на жертвите му организираха погребения.

Младият мъж е наел не един, а трима мастити адвокати да го бранят в съда. Окръжният съд в Бургас го остави за постоянно зад решетките, но той обжалва определението, а като основание е посочено, че задържането му нарушавало Европейската конвенция за правата на човека. Защитниците му са Росен Кожухаров, който е сред най-добрите адвокати по наказателно право, Веселин Анестиев и Тодор Рахнев.

Те представиха редица документи пред съдебния състав – медицински за влошено здравословно състояние, адресна регистрация в Поморие, както и трудовия договор на 28-годишния мъж. Той работи като зъботехник в лаборатория в морския град. Живее там от 4 години, стана ясно в съда. Адвокатите поискаха домашен арест, като подчертаха, че няма доказателства и основания, че клиентът им може да се укрие.

„Не търпи най-тежката мярка за нетоклонение. Допуснато е тежко транспортно произшествие, но е деяние по непредпазливост. Поне докато тече разследването може да бъде променена мярката за неотклонение в домашен арест.
В практика на ЕС е недопустимо такава мярка да се основава само на тежката наказуемост. Би следвало да се вземат предвид и останалите аргументи и писмени доказателства, които изложихме пред съда.

Предстои дълго разследване. В резултат на изготвените експертизи най-веротно ще има прецизиране на обвинението и евентуално тогава ще се поставя допълнително въпросът за мярка за неотклонение, реализация на наказателната отговорност и т.н.

На този етап не са достатъчно доказателствата за вината. Лично съм се запознавал няколко пъти с материалите – няма изготвена нито една експертиза. Разкази на свидетели, от които само един е очевидец“, казаха Росен Кожухаров и Веселин Анестиев. Третият адвокат Тодор Рахнев се съгласи с тезите на колегите си, но пред журналисти не пожела коментар.

Прокурор Георги Ханджиев от Апелативна прокуратура-Бургас подчерта от своя страна, че за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и има реална опасност обвиняемият да се укрие. „Определението на Окръжния съд е законосъобразно и обосновано. Съдът много детайлно е описал всички предпоставки за наложената мярка „задържане под стража“, като те са изведени от доказателствата по делото“, каза обвинителят и настоя жалбата на обвиняемия да остане без уважение, като допълни и високата обществена опасност на деянието.

Апелативният съд не уважи жалбата на Ивелин и го остави зад решетките.

28-годишният мъж е известен в Поморие с опасното си шофиране, разкриха запознати пред Флагман.бг. Редовно предприемал рискови изпреварвания и то точно в този участък – между кръговото до бензиностанция „Дега“ и Поморие.

„Лично мен ме е изпреварвал поне 3 пъти в този участък. Още от самото кръгово започва да кара рисково. Не се съобразява нито със завои, нито с голямото движение от автомобили. Държи се като безсмъртен на пътя. Въпрос на време беше да се случи фатален инцидент. За съжаление обаче загинаха невинни хора“, каза източник от Поморие.

Тежкият инцидент стана на 8 ноември т.г. Иванов започва да изпреварва движещ се пред него Фолксваген Голф, но го блъска отзад. Вследствие на удара Фолксвагенът започва да се върти на пътното платно и се блъска в насрещно движещо се Рено Клио, в което пътували четирима човека. От инцидента на място загинаха двамата в Голфа – мъж на 67 години от Сливен и 61-годишната му съпруга. Хората в Клиото също пострадаха, като най-тежко бе състоянието на 6-годишно момче, което е пътувало на задната седалка без детско столче. То бе прието в болница с черепно-мозъчна травма и мозъчен кръвоизлив. По информация на Флагман. бг състоянието му се подобрява. Детето е претърпяло няколко интервенции. Животът му вече е вън от опасност и днес е преместено от реанимацията в неврохирургията.

Източник: Флагман



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ