Съдът уважи жалба на кмет на ГЕРБ: В Добрич броят стотици бюлетини наново

payimage-583470

Бюлетините от 5 избирателни секции в Добрич бяха преброени повторно в съдебно заседание в Административния съд, след като съдия Нели Каменска даде ход на делото по жалба на Красимир Николов, кандидат за кмет на ГЕРБ, срещу решение на Общинската избирателна комисия, с което е обявен за избран за кмет след батожата на 5 ноември Йордан Йорданов /Местна коалиция/. Разликата между двамата кандидати беше малко над 1000 гласа в полза на Йорданов и на първия, и на втория тур на изборите, пише „24 часа“.

В жалбата на Красимир Николов са посочени за повторно преброяване 19 секции за допуснати грешки, поправки, констатации на основа на видеонаблюдението. В хода на излагане на мотивите в жалбата си Красимир Николов поиска и преброяване на бюлетините във всички 129 секции, което съдията отхвърли. Беше поискано от съда по повод сигнали за купен и корпоративен вот да се изискат всички подадени сигнали до МВР, ДАНС, Прокуратурата.

Представителите на Общинската избирателна комисия /ОИК/ оспориха жалбата като неоснователна „Не би следвало чувалите да бъдат отваряни, тъй като визираните в жалбата нарушения – зачерквания, не са на сраници, които се отнасят до вота на избирателите. Освен това, във визираните секции ГЕРБ имаха председатели и секретари. По повод множеството зачерквания в протокола в секция 82 с нарочно решение на ОИК свикахме отново цялата секционна избирателна комисия и извършихме повторно преброяване на бюлетините“, зави Калина Славова, зам.-председател на ОИК. Милен Янков, адвокат, представляващ избрания кмет Йордан Йорданов, посочи, че поправките в протоколите се отнасят до данни, които не са свързани с изборните резултати. „В протоколите на 13 секции няма никакви задрасквания. Не виждам основание да се назначава експертиза.“. Янков допусна по решение на съда да се броят бюлетините в посочените за най-„грешни“ 5 секции.Адвокат Михаел Игнатов, представител на Местната коалиция, определи жалбата като неоснователна. „Във въпросните 5 секции ГЕРБ имат секретар, който е попълвал протокола, при нарушения би трябвало да реагира на място“, добави той.

Съдия Каменска обяви, че ще се извърши повторно преброяване в съдебната зала на бюлетините от пет секции – 81,83, 116,117,124. В 81 секция съдът прие за действителни за Красимир Николов 4 от недействителните бюлетини. При броенето на бюлетините от други секции излиза действителни бюлетини от обявените за недействителни – по няколко, и за Николов, и за Йорданов.

„До 21 ноември ще бъде готов протоколът от заседанието, след което страните ще 7-дневен срок да дадат своите бележки“, каза съдия Каменска. След това тя ще се произнесе с решение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ