Тагарев пред украинско издание: Радев е проруски настроен! А все повече българи подкрепят Украйна

тодор тагарев

Президентът Румен Радев е проруски настроен. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за украинското издание „Киев Индипендънт“, цитиран от novini.bg.

„Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по редица причини“, каза Тагарев.

Русия „наруши всички международни норми“ и „унищожава международната архитектура за сигурност“, казa още той.

„Първо, това е моралното задължение да помогнем на жертвата на агресия. Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа и Черноморския регион“, добави министърът на отбраната.

„Ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен“, допълни Тагарев. Военният министър отбеляза, че има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент e несъстоятелен. „Наративът на Кремъл се приема доста благосклонно от значителна част от населението, но това се променя. Все повече българи подкрепят Украйна“, каза още Тагарев.

Българският министър на отбраната заяви, че изказванията на президента Радев няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република.

„Всичко е в нашите ръце – на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента“, каза Тагарев и добави, че правителството „всъщност“ не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ