Втора жертва на урагана във Варна! Кметът обяви бедствено положение

7 Dni Bulgaria19.11.2023
1

Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи. Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите.

Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея.

Това е втората жертва вследствие на ураганния вятър. 

Метеорологичните условия на територията на общината рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети“, каза кметът Благомир Коцев.Общината призовава хората да останат по домовете си. Блокирани са превозни средства и хора. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване.

Кметът на Варна свиква кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки  градът да се върне към нормален ритъм. Всички налични ресурси и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и да отстранят последиците от бедствието, съобщава БТВ.

Вследствие на оценката ще бъде взето решение колко дълго да продължи бедственото положение и необходимо ли е включване на ресурс и техника от съседни общини.

Ураганният вятър, съчетан със снеговалеж, е блокирал много автомобили и пожарникарите са се отзовали на над 100 случая за евакуация на хора от автомобили. Всички случаи са обслужени и към момента няма такива, които да предизвикат безпокойство, заяви директорът на Пожарната Александър Джартов в студиото на Нова телевизия.

По Черноморието все още има валежи, но до обяд ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6 и 9 градуса. Температурата на морската вода е межди 10 и 16 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ