СОС пак не избра Борис Бонев за председател. Предстои ново гласуване

борис-бонев-1

Отново блокаж за избор на председател на СОС, балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова. Безпрецедентна ситуация с избора на председател е възможно да блокира работата на Столичния общински съвет. Днес се проведе ново заседание, на което дневният ред е избор на председател.

Това е втори опит за избор на председател на СОС, предстои балотаж.

Малко след 12 часа приключи тайното гласуване в него са участвали 47 души.

– За Борис Бонев, излъчен от ПП-ДБ(Спаси София) има 23 гласа

– За Диана Тонова, излъчена от БСП – 9 гласа

– За Красимир Гълъбов, излъчен от „Възраждане“ – 8 гласа

– За Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ – 3 гласа

– 4 са недействителните бюлетини.

Новоизбраният кмет Васил Терзиев отсъстваше от началото на заседанието заради други ангажименти. От ГЕРБ-СДС настояха Терзиев да дойде на заседанието като се позоваха на закона.

„Виждаме, че този процес блокира и е на път още една седмица от живота на СОС и работата за софиянци да бъде загубена именно заради това. Изключително важно е и сме притеснени с нашите колеги какво се случва с план сметката за чистотата, която трябва да бъде гласувана до края на годината и явно тя не е качена. Колегите ще дадат подробности, но нещо изключително важно, което виждаме и в този момент – г-н Терзиев не е представил нито един човек от екипа си официално“, каза Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.В последствие Терзиев дойде в залата и заяви, че няма резултати от срещите с политическите групи, които проведе през почивните дни.

Той покани повторно на разговори ГЕРБ и ИТН, които отказаха среща с него.

Нито една от политическите сили, освен „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, не припозна Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

Факт е, че политическите групи отказаха в две тайни гласувания да дадат кредит на доверие на Борис Бонев и не възнамеряват да го направят и днес, въпреки съботните срещи с кмета Васил Терзиев, на които отидоха представители на БСП, „Възраждане“ и КОД.Още на 13 ноември, в деня на полагането на клетва, бяха издигнати три номинации за председател на Столичния общински съвет. БСП за България предложи Диана Тонова. „Възраждане“ издигнаха кандидатурата на Красимир Гълъбов, а Пламен Данаилов бе предложен от „Има такъв народ“. От ГЕРБ – СДС нямаха предложение, отказаха и да гласуват.

При тайното гласуване Борис Бонев получи 23 гласа, колкото наброява групата му. За да спечели поста му трябваше подкрепа от 31 от общо 61 съветници. Втори резултат има Диана Тонова от БСП, която също събра гласове само колкото наброява групата на социалистите – 9.

Като слаб преговарящ определи Борис Бонев общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Според него логиката е кандидатурата на Бонев да бъде оттеглена и да бъде предложено председателското място на ГЕРБ.И още – заради амбициите на Борис Бонев новият кмет на София рискува да стане заложник, тъй като без подкрепа от ГЕРБ не може да има мнозинство, което да осигурява подкрепа за Терзиев.

Контрера не вижда как ПП-ДБ може да работи с БСП и „Възраждане“, които обвиняват в путинофилия, така че единствената им опция е да се разберат с ГЕРБ. Как обаче ще сменят модела ГЕРБ в София с гласовете на ГЕРБ, е много интересен въпрос. Контрера е категоричен – подкрепа на Бонев няма да даде:“Просто няма такива качества.“

Общинските съветници от ГЕРБ – СДС алармираха, че Борис Бонев е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, от която е търсил подкрепа за избора му за председател на градския парламент.Георги Георгиев попита дали Бонев има мандат за това. Не можем да разберем накъде се опитват да водят града и Общинския съвет онези, които са първа политическа сила, коментира Георгиев, който изрази предположение за „предварително подготвена сглобка“. Тъмночервена сглобка се оформя в София с БСП и „Възраждане“, твърди той.

Според Мирослав Боршош вотът „на демократична София“ се подменя и има гузно мълчание. За Боршош случващото се е „политически гнусно“.

От градската организация на БСП в София писмено информираха, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на градския парламент. Потвърди го и депутатът Георги Свиленски на среща с кмета Терзиев в събота. В парламента лидерът на партията Корнелия Нинова заяви:
„Нашият отговор е „не“.

Биха ли се обединили общинските съветници в подкрепа на компромисна фигура? Миналата седмица бе зададен и този въпрос, а името, което се чу, бе това на проф. Вили Лилков от коалиция КОД, познатата като „Синя София“. Положително на това предложение погледна Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС обаче попита „какво да му подкрепим на Вили Лилков“, след като „Промяната, ДБ, ДСБ и „Спаси София“ искат да си направят мнозинство с „Възраждане“ и с БСП на Ваня Григорова“.

На първата си официална среща при премиера Николай Денков новият кмет на София Васил Терзиев предупреди, че е възможно да избираме отново Общински съвет след три месеца, ако не бъде избран председател и изрази опасения за сериозен блокаж на работата на Столичната община.

Затова той покани на среща в събота лидерите на политическите сили, които са част от Столичния общински съвет. Пръв писмо получи лидерът на ГЕРБ – СДС Бойко Борисов, в четвъртък. Борисов обаче каза пред медиите, че докато София „гори“, вместо да си гледа града, Терзиев му пише мейл и не уважи отправената му покана. От „Има такъв народ“ – също. На среща отидоха депутати от БСП, Вили Лилков от КОД и от „Възраждане“.

След срещата Вили Лилков бе категоричен, че ключът да заработи Общинският съвет е в първите политически сили, а „плаващите мнозинства се превръщат в икономически мнозинства и плаващи пясъци“.

„Общинският съвет заседава. По-скоро опасността е друга – Общинският съвет ще заседава, но при неизбран председател на практика не функционира. Може да заседава, но няма да свърши никаква работа.“

„Най-вероятно ще бъде от първата политическа сила. Няма да бъде от втората или от третата. Вторият вариант е да се излъчи председател от по-малките политически групи като компромисен вариант“, смята Светослав Терзиев за евентуалния бъдещ председател на СОС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ