Калин Стоянов уличи в лъжа Кирил Петков в национален ефир: Казваше ми кого да махна от МВР

кирил петков

Вътрешният министър Калин Стоянов уличи в лъжа Кирил Петков като заяви, че той го е посещавал няколко пъти в министерството, водил е многократно телефонни разговори с него като е настоявал да не се махат някои директори в МВР, които към онзи момент са били на дадена длъжност, а министрът е искал да се раздели с тях, и се е опитвал да се меси в работата му в МВР.

Това се случи по време на остър сблъсък между съпредседателя на ПП Кирил Петков и вътрешният министър Калин Стоянов, които си размениха тежки реплики в ефира на Нова телевизия.

Петков бе гост в студиото, а Стоянов се включи по телефона, за да опровергае неистини, които изрече политикът.

Петков настояваше провинилите се по време на протестите полицаи да понесат наказания. Иска и да има парламентарна анкетна комисия за действията на полицията.

В разговора Калин Стоянов категорично се разграничи от полицаите, които са превишили правата си по време на протеста срещу БФС. „Не толерирам такова поведение. Всеки ще понесе своята дисциплинарна отговорност“, изтъкна Калин Стоянов. Министърът подчерта, че в момента тече проверка от Инспектората за всеки случай и че цялата информация ще бъде изнесена пред медиите.

Калин Стоянов обясни, че 90% от полицаите са действали правилно, а на останалите 10% адреналинът им е дошъл в повече.

Още в началото на разговора водещите попитаха чия номинация е Калин Стоянов, след като Борисов и Певски го защитават.

Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ, обяви Кирил Петков.

„Решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някого. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи“, обясни Петков.

Не си спомням кой от ГЕРБ го предложи, но беше със сигурност от ГЕРБ, категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ. Имената главно идваха от Мария Габриел и от Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням – или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата, допълни Петков.

„Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене… След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме. И имаше два дни да мисли и на втория ден той отговори и каза – добре, съгласен съм“, продължи разказа си Петков.
Ние го приехме като един чист експерт, допълни той.

По думите му последният му разговор със Стоянов е от средата на август. Според него от ПП-ДБ са много внимателни, защото сглобката е сложна.

Във връзка с твърденията на Стоянов за опит за вмешателство, съпредседателят на ПП-ДБ разказа: „Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя 17 шефа на областни дирекции на МВР, без да говори с никого. Това е негово право. Когато обаче сменяш 17 души, това с какъв мотив го правиш. Тогава отидох при него и го попитах дали е сигурен, че никой не му влияе за тези назначения. Питах го защо го прави изненадващо от днес за утре, дали прави избора на база да има честни избори, те да си вършат работата. И тази така наречена чистка на шефове на МВР по области дали се прави изцяло с професионална насока или има някакви други вмешателства. Попитах го: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?, разказа Петков и призна, че се е страхувал от това, че някой му ги спуска.

Министърът му отвърнал, че ако искат да му гласуват доверие по време на изборите, трябва да му оставят тези назначения. И затова му ги оставили.“
Последният ми разговор с Калин Стоянов беше в средата на август, оттогава не сме говорили, каза Петков.

„Може да го питате дали съм предложил едно име. Единствено го питах дали е сигурен, че на част от тези хора им се няма доверие, защото част от тях направиха честни избори по времето на Бойко Рашков. И сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или има нещо друго“, допълни Петков.

Оставката не е искана от мен като Кирил Петков, а от 63 депутата от ПП-ДБ. И аз я искам, но като част от групата, допълни той.

От мен той име, че някой човек трябва да е назначен, никога не е чул. Ние непрекъснато внимаваме, защото знаете, че тази сглобка е доста трудна, внимаваме да няма вкарване на нечии интереси в отделните министерства, защото ние заставаме с отговорност за това, което се върши, каза още Петков.

„Това, което ме учуди сега, е друго. Аз лично не съм му искал оставката, а от ПП му я искаме. Едното нещо, за което му я искаме оставката, е реакцията му след кадрите от протеста. Ако беше казал, че служителите са се справили перфектно, но е недопустимо да се бият граждани по кафенета и ресторанти и ще се боря против това, добре. А той на следващата сутрин излезе и каза, че всичко е наред“, заяви Петков по повод исканта оставка на вътрешния министър.

„Не искаме държава, в която за МВР е нормално да бие гражданите с палка, а министърът да каже не само, че всичко е окей, а е бил на кино“, изтъкна съпредседателят на ПП в ефир.

„Как носиш отговорност като министър, когато виждаш какъв голям протест се заформя, а ти отиваш да гледаш филм“, попита още той.

Петков критикува изказванията на министър Стоянов след погрома на протеста миналата седмица. А спокойствието му на следващия ден взривило парламентарната група.

Всички си спомняме протеста, в който участвахме, и биха хора под колоните на ЦУМ. Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка. И министърът на следващата сутрин да каже не само, че е било ОК, ами е бил на кино, повтори няколко пъти Петков.

Петков призна, че е притеснен и от това, че ГЕРБ и ДПС бранят министъра, още преди да са излезли всички факти: „Скочиха, сякаш е на живот и смърт ситуацията“, добави той.

По думите му от днес вече Стоянов е отговорност на ГЕРБ и ДПС, които го пазят и поздрави Денков за позицията, че не иска да е премиер на такова правителство, ако Стоянов не вземе мерки.

Мира Иванова и Виктор Николаев реплекираха Петков и го притиснаха ъгъла с въпрос защо ПП-ДБ обясняват, че не са в коалиция с ГЕРБ и правителството си е тях, но когато има гаф, прехвърлят калта в градината на другите и обясняват, че виновните са техни кадри.

„Нямаше нито един министър, който да вярваме, че има политическа обвързаност, освен Мария Габриел,. Експерти бяха предлагани от двете страни. Г-н Йоловски е наш експерт, но според нас не се е справил добре. Това, което научих от цялото упражнение с експертите, е че е много по-добре да има ясно политически назначения, където всеки да носи ясна отговорност“, категоричен бе Петков.

Николаев притисна Петков дали наистина е шантажирал Йоловски:

„Не се сещам за нищо конкретно, от което може да се извади такъв извод“, каза той и добави, че Йоловски си говори с прокуратурата и разследването там трябва да приключи.

Изведнъж Виктор Николаев и Мира Иванова обявиха, че по телефона им звъни вътрешният министър Калин Стоянов, който иска да се защити от обвиненията на Петков:

„Срещата с Кирил Петков не е била една, а няколко в МВР. Това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които господин Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството“, каза вътрешният министър в ефир.

„Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и съответно да не махам някои директори, които към онзи момент са били на дадена длъжност, а исках да ги махна. Искам да кажа, че съм против полицейското насилие, но съм и против насилието спрямо полицаи“, изтъкна Стоянов.

„Не толерирам такова поведение. Всеки ще понесе своята дисциплинарна отговорност“, коментира още министърът.

Първо искам да попитам министъра, той от август месец чувал ли е обаждане от мен“, запита Петков.

„А до август месец?“, запита Стоянов на свой ред.

Експремиерът го попита дали е чувал от него някога име и колко са били срещите в МВР с него:

„Това е лесно проверимо. Ще ви кажа колко са, като проверя“, отвърна Стоянов.

Петков запита и той ли е единственият лидер, с който Стоянов говори:

„Разговори с Пеевски и Борисов съм имал в пленарната зала и в кулоарите на парламента. Разговори с вас съм имал в министерството и по телефона. От 17 август не съм имал разговори с никого. Искам да припомня на г-н Петков, че оперативното ръководство в службите е поверено на главсекът на МВР“, каза Стоянов.

„Разговорите приключиха когато Петков разбра, че няма да се поддам на влиянието му“, уточни Стоянов.

„Не, приключиха, като обещахте да се справите с месните избори. Вие в момента трябва да направите така, че МВР да не изпада в ситуация, като онази вечер“, контрира Петков. И разговорът приключи.

След това от Нова тв се свързаха отново с министъра, който обясни, че е прекъснала връзката. И повтори, че всеки, който си е нарушил правата, ще понесе отговорността си.

В момента ние имаме доверие, работим, ние сме един екип, едно правителство, заяви вътрешният министър на въпрос дали си имат доверие с премиера.

И уточни, че разговорите с Петков са приключили тогава, когато той разбрал, че няма да се поддаде на влиянието му.

Приключиха, когато от моя гледна точка вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте. Но моят проблем в момента е, че не само трябва да се разграничите, но и да направите всичко възможно да установите кои са хората, за да няма такова поведение в МВР никога повече, настоя няколки пъти Петков.

Това правим, има проверка, вече има резултати и днес ще запознаем медиите, отвърна Стоянов.

Той каза, че не са допустими удари в гръб, но трябва да се види цялата ситуация и да се види дали е имало риск за живота и здравето на служителите. Видях и много кадри, при които полицаи са удряни, блъскани и плюти, допълни той.

Г-н министър, вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата, 95% от които се справиха чудесно. Вашата роля обаче е за тези няколко, които не се справят чудесно, а са били хората по заведенията, да поемете отговорност, че това няма да се случи отново, а не да се оправдавате, ядоса се Петков.

Не се оправдавам. Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател, заради това, че пет човека са превишили правата си и затова ще понесат отговорност, обясни Стоянов.

А на критиките на Петков, че е бил на кино, отговори: Важното е на терен да бъде главната фигура, професионалният секретар. А следващия път, когато има протест, елате вие на първа линия, да изпитате емоцията.

Със сигурност няма да съм на кино до вас, отвърна му Петков.

Не е нормално този министър в момента да казва, че понеже е незаконно да се пали боклук, да се бият хора. Нека ги задържат, каза Петков. И се обърна към ГЕРБ и ДПС, които защитават министъра: отговорността е ваша, ние ще продължим да търсим истината за гражданите, защото за нас промяната в МВР трябва да се случи също.

С тези думи разговорът приключи, а Виктор Николаев и Мира се пошегуваха, че ще има и ново позвъняване.

Днес ПП-ДБ ще внесат искане за създаване на анкетна комисия. А по повод отказа на ДПС да я подкрепи, коментира: Какво имат да крият? Ако застанеш така с гърдите напред, като си ГЕРБ и ДПС, и защитаваш този министър преди да си научил истината, започвам да се съмнявам, че има политическа зависимост, която този човек има. До вчера не знаехме каква, но днес виждам ГЕРБ и ДПС, Борисов казва, ако този министър си даде оставката и Денков трябва.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ