Тагарев се забърка в нов скандал! Блокира продажбите на близо сто ненужни имотa на МО

тодор тагарев

Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо сто имота на Министерството на отбраната (МО) за поне няколко месеца. Това става ясно от отговор от ведомството му след запитване на „Флагман“.

Повод за комуникацията бе отмяната през октомври на 15 търга с тайно наддаване, които според началните тръжни цени бяха за близо 30 млн. лв. Част от тях бяха в столицата София. Пускането им за продажба бе станало причина за предизборна атака от страна на представители на ГЕРБ към министъра.

В тази връзка отправиха запитване до МО каква е причината за отмяната на търговете, какво е съдържанието на докладната записка, която е ползвана като основание за прекратяването на продажбите, и дали нападките от страна на политици от ГЕРБ е повлияла за решението на Тодор Тагарев.

“Изложените мотиви в Докладна записка № 20-26-436/16.10.2023 г. са обвързани с извършвания към момента Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, чието провеждане е разпоредено с Решение № 676 от 29 септември 2023 г. на Министерския съвет, се посочва в отговора на МО. Със същото решение, което е публикувано в Информационната система за правна информация на МС и е общодостъпно, осъществяването на общото ръководство по организацията, провеждането и отчитането на резултатите от Стратегическия преглед на отбранителната политика на Република България се възлага на министъра на отбраната.

В посочената докладна записка е предложено производствата по извършване на разпоредителни действия с имоти – държавна собственост в управление на Министерството на отбраната в полза на трети лица, да се прекратят до приключване на Стратегическия преглед. В тази връзка са отменени и прекратени тръжните процедури за провеждане на търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти – частна държавна собственост в управление на Министерството на отбраната.

Всички отменени и прекратени тръжни процедури са за имоти със статут на частна държавна собственост, с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия, в управление на МО и преценката за бъдещи разпоредителни действия е въпрос на целесъобразност, която е в правомощията на ръководителя на ведомството”, информират още от министерството.

Според План-графика за 2023 г. на имотите с отпаднала необходимост за МО има 94 единици, предвидени за продажба. Графикът, както обикновено, не е спазен. Тази година не е осъществена нито една сделка.

Поддръжката и опазването на излишните имоти обаче струва скъпо на ведомството.

Миналата седмица Тодор Тагарев бе в парламента. Там репортер на „Флагман“ попита какво ще става с ненужните имоти на МО, след като той е замразил продажбите.

„Има хубави идеи в Народното събрание и аз след малко отивам в Комисията по отбрана, посочи министърът. Там в точка „Разни“ или в блицконтрола може да дискутираме този въпрос – как имотите, които са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната, да бъдат използвани, така че ние да осигурим жилища за военнослужещите. Там вариантите са няколко, нека да не предопределям към какъв вариант, но това е една не лоша идея и това би ни помогнало като един от многото елементи, чрез които ние ще търсим решения да окомплектоваме Българската армия“, коментира още той.

Иначе Стратегическият преглед на отбраната е предвидено да приключи до края на февруари догодина. Това бе потвърдено от министър Тагарев пред БНР в неделя.

Поне дотогава сделки с имоти няма да се осъществяват. А рискът е заради популистки политически атаки още дълго военното ведомство да остане собственик на множество парцели с отпаднала необходимост. Това, освен до излишни разходи, води и до блокиране на инвестиции и пропуснати ползи за обществото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ