Тракторист се натъкна на древен римски гроб: Орах си нивата, а открих скелет

гроб

Куриозен случай на археологическо откритие край Попово. Тракторист от града се натъкнал на древен римски гроб, докато оре на нивата. Масивна каменна плоча засяга плуговете на трактора на Емил Радославов, докато извършва дълбока оран на нива край Попово. Слиза да проверки какво се случва и с изненада разбира, че е разкрил стар гроб.

„Разрових с ръце източната страна и открих няколко дребни костички. Според разположението и мястото на обекта предположих, че е гроб на човек и се свързах с директора на Историческия музей в град Попово, те поеха обекта“, разказа Емил.

Експерти от попския музей проверяват мястото и установяват, че иззиданият отвътре гроб е изключително добре запазен, няма обаче нищо ценно в него.

„Има и скелет вътре в гроба, изпълнихме всичко, което е по закон. Взехме мерки, само да го почистим и да го покрием, за да го запазим“, обясни директорът на музея Владимир Иванов.

Според учените гробът със сигурност е римски, а подобна находка не е откривана досега в региона. Първоначалните проучвания показват, че гробът датира от 2-3 век.

„Това е стабилен период за Римската империя и няма нищо изненадващо, че са правили такива гробници и некрополи. Предполагаме, че става въпрос за заможен човек, градежът е изключително прецизен, малки тухли, добре направен, покрит“, коментира още Иванов.

Гробът е консервиран, за да се запази, а тепърва подробното ще бъде изследван. Проучване ще има и на цялата нива, за да стане ясно дали става въпрос за голям римски некропол и имало ли е в близост селище, предава Bulgaria On Air.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ