Привикаха министър Илиев и директор в НС заради Арена Бургас: Залата ще отговаря на световни стандарти

payimage-591110-1280x853

Изпълнителният директор на „Академика 2011“ Петър Петров и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се явиха на изслушване в ресорната парламентарна комисия във връзка с твърденията на ММС, че зала „Арена Бургас“ е скъп декор, негоден за спорт.

„Установихме че има разминаване между твърденията, които чухме от ММС и доклада на Академика 2011. Бихме искали да бъдем запознати с реалното състояние на „Арена“ Бургас“, призова в началото на заседанието депутатът от ГЕРБ и бивш спортен министър Красен Кралев.

Той попита доставено ли е цялото заявено оборудване и има ли необходимите сертификати, което Петър Петров потвърди, предава Tribune.

„След встъпването ми е длъжност се запознах с наличната документация. Има информация за форсмажорните обстоятелства през 2020 година, когато заради Ковид кризата, има забавяне на доставките. Всичко това е документално представено от фирмата-строител. В края на 2019-началото на 2020 година е обявена обществена поръчка от „Академика 2011“ за оборудването на залата, като е направено проучване какво е необходимо. През 2020 друг участник в конкурса обжалва процедурата, но е отхвърлено от КЗК и съда. Поетапно започва да се доставя оборудването, което се складира под охрана. Всеки елемент е доставен със сертификат“, подчерта Петър Петров.

На 18 май 2023 залата беше открита и въведена в експлоатация.

„Има акт 16. Това, което мога да кажа е, че през октомври имаше одит на ММС дали оборудването е там. От министър Илиев ми беше наредено с план-график от федерациите да съберем информация със запитване какво е нужно да се купи за Арена „Бургас“, за да се провеждат международни състезания. Ще проведем срещи с федерациите. Давам пример: имаме закупен един ринг по бокс. А в залата за да се проведе световно първенство се искат два основни и два тренировъчни ринга. Но това се отнася само ако има планирано световно, а на този етап такова няма“, каза директорът.

Той обясни какво е станалото известно отклонение, заради което подът се изцикля. „Към момента модулната система беше монтирана, има 4 мм отклонение, а за световни първенства по лека атлетика трябва да са до 3 мм. Това се отстранява“, обясни Петров.

Съоръжението има помещения за ресторант, магазини, дискотека, СПА център и фитнес зала, които ще бъдат отдавани под наем и ще носят приходи, казаха от „Академика“.

„Парите ще послужат и за закупуване на мобилни телескопични трибуни за повече зрители. Миналата седмица имаше концерт на грузинска легенда, има запитване и за други, имаше събитие по кикбокс. Към настоящия момент залата функционира, има леки пропуски, които ще се оправят с времето, за да отговаря на световните стандарти“, увери той.

„Всичко е сертифицирано и отговаря. Излишно е да разсъждаваме по това, в момента тече шлайфането“, потвърди и депутатът от БСП Петър Кънев, който е и зам.-председател на Федерацията по волейбол.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ