НИМХ бие аларма: 6 области са с червен код, съботно-неделен вихър ще блокира България

payimage-252572

Внимание, синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха най-високо ниво на опасност за времето в събота.

Обявен е червен код за обилен снеговалеж в части от 6 области на страната на 25.11. – събота.

Червен код е обявен в части от областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очаквани количества – до 40-65 mm. Ще се образува снежна покривка, в планинските части от областта ще има виелици и ще се образуват навявания. Силен северозападен вятър с пориви до 20-24 m/s.

Според легендата на картата с „Опасни явления“ на НИМХ – червеният код означава „времето е много опасно“.

Вземете мерки да се предпазите. Обширни области с дебел сняг и/или значителна ледена покривка, водещи до значителни смущения в наземния, релсовия и въздушния транспорт. Голям риск при шофиране, пътувайте само при абсолютна необходимост, предупреждават от НИМХ.

В останалата част от страната е обявен оранжев и жълт код за опасно време.

„Очаква ни сериозна зимна обстановка. Мъглата в петък сутрин е локализирана в най-ниските квартали, между „Орландовци” и „Надежда” и ще се разсее до обяд. Снегът, през следващите дни, ще покрие 30-40% от територията на страна след около 24 часа”, заяви Симеон Матев по NOVA.

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – значително ще се понижи.

Утре валежите ще продължат, на много места ще са значителни по количество. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Със силен северозападен, в източната половина от страната – североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

През нощта срещу неделя валежи ще продължат, ще са значителни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка по Черноморието значително ще се усложни.

Над планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

В неделя ще остане много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, едва привечер – и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време, в много райони с отрицателни минимални температури и максимални около нулата. В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° – минус 10°, а дневните ще са между минус 1 и 4, в югоизточните райони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ