Първите случаи на грип у нас са потвърдени в Сливен

Коронавирус

Първите два случая на грип у нас са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести. Пробите са на пациенти от многопрофилната болница в Сливен. Установен е щамът АH1N1, известен като свински грип, съобщава БНР.

Свинският грип се разпространява по целия свят през зимата на 2009-2010 година и оттогава циркулира като сезонен вирус, припомни началникът на Националната референтна лаборатория в Центъра по заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун. Заразяват се предимно млади и хора на средна възраст.

Става дума за щама, известен като „свински грип“, обясни за БНР началникът на лабораторията проф. Нели Корсун:

„Това е тъй нареченият „свински грип“. Той причини грипната пандемия през 2009-2010 година и от тогава циркулира като сезонен грипен вирус. Среща се всяка година вече като човешки грипен вирус при млади хора и хора на средна възраст. В клинично отношение няма голяма разлика с другите грипни вируси. Той е с висока температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост, кашлица, болно гърло, затруднения в дишането, учестено дишане – това са типичните симптоми на грипа“.

Проф. Нели Корсун обясни още, че в лабораторията постоянно пристигат проби от цялата страна и се очаква увеличение в броя на доказаните грипни вируси.

Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза пред БТА, че тази зима се очакват грипните щамове „Дарвин“, „Виктория“ и „Уисконсин“. Според неговата прогноза пикът на заболеваемостта ще бъде през януари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ