Експерти взривиха ефира: Следващият лидер на ДПС ще се насочи и към премиерския пост. Ясно е кой е

евелина славкова

“Много бързо идват заявките от страна на Делян Пеевски. Имаше заявка за председател на ДПС и вече има заявка и за министър-председател. Което не знам точно докъде ще стигне и докъде ще фрустрира обществото. Тук никой, мисля, няма съмнения, че следващият председател на ДПС ще се казва Делян Пеевски. Той ще направи стъпки да участва в политиката и през поста министър-председател”. Това каза в ефира на Дарик радио Евелина Славкова, социолог от агенция “Тренд”.

С тези думи той коментира вчерашния намек на Пеевски за премиерския пост.

“Премиерът не е научил най-важния урок на властта – че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи”. Така Делян Пеевски отговори на министър-председателя за забележката, че сняг не се чисти онлайн.

“Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес. Разбирам, че управление не се учи в химическата лаборатория, но виждам, че не се справят с трудностите. Отговорност на премиера е да води и координира цялата държавна машина в името на най-добрата подкрепа и сигурност на хората”, каза Пеевски.

Според Славкова тези заявки не са случайно казани. “Малко ми напомня на подхода на Бойко Борисов, който действаше с дадени имена за нещо – ако се събере много обществено недоволство, се оттегля името”, каза още тя.

По думите ѝ процесите в ДПС са изключително сложни. “Пеевски ще е в специфична ситуация, в която ще трябва да се пребори за ДПС. Другите председатели са и като вероизповедание близки на електората, той не е. Част от тях дори изпитват възмущение, че Пеевски има снимки с попове”, добави Славкова, визирайки срещата на Делян Пеевски и Йордан Цонев с митрополити миналата седмица.

Политологът Христо Панчугов се съгласи, че дебатът в ДПС вече е предизвестен и че Пеевски се ползва с подкрепата поне на членската маса на партията. Според него обаче намеците за премиерски пост са демонстрация.

“Ето сега ще направя скандално изявление и ще видим дали това българско общество толкова много ме мрази”, си казва според Панчугов Пеевски.

“Това се тества. Аз искам да вярвам, че 2014 е възможна отново. Но имам известни колебания дали онова искрено гражданско възмущение може да се повтори отново. Аз не мисля, че той има истински амбиции да става премиер, това е демонстрация”, обобщи Панчугов.

Заедно с Евелина Славкова те коментираха и зимната обстановка и реакциите дали се почиства, или не.

“Отново се разрази поредният политически спор – колко се почиства, колко не се почиства, защо всички си мълчите, като сега пак не се чисти. Тази ни склонност да убием другия, да забодем знамето на племето и да кажем “ето колко сте зле”, е вредна”, каза политологът. По думите му сме изгубили умението си да проявяваме обективност.

“Хубаво е да е бяло и прекрасно, ама да няма и лед, и сняг. Най-желаното от нас е това, което беше казал Борисов – че във въздуха ги хващат снежинките. Политизирането на зимата не е от сега, но сега има друг мащаб. И летния сезон го политизираме, не е определен фокус върху даден сезон”, анализира и Славкова.

По думите на Панчугов политическият разказ в момента е как другия да го няма, да кажем как сме различни от другия и ако може, това да е радикализирано и ние да си живеем спокойно. Той прогнозира, че разказът ще продължи да е такъв, което е жалко според него.

“Ако това правителство има нужда от позитивен разказ, нека каже “ние предприехме тези действия, за да подготвим институциите за следващите месеци, дни”, а не да си правим селфита, докато някакви снегорини чистят около нас, защото това седи малко неадекватно”, обобщи ситуацията политологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ