Акад. Денков недоволства: Неприемането на бюджета за здравето е опасно. Това е удар за 8 млрд. лв

payimage-603944

Политическите игри със бюджета за здравето са опасни за здравето. Неприемането на бюджета на касата в комисия вчера е удар, той е рекорден и вече е 8 млрд. лв. Над 3 млрд. лева са предвидени за болниците. Това каза премиерът акад. Николай Денков в началото на заседанието на Министерския съвет. Приоритет в него са профилактиката и диагностиката на хронични и онкологични заболявания.

И обясни, че електронизацията е основен приоритет, който ще изсветли системата и ще знаем изнасят ли се лекарства и къде отиват парите ни. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определят ефективни здравни политики, каза Денков.

Припомни, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медиците и да по-добри условията за работа на младите специалисти. Ще се търси решение за проблема с нарастващата възраст на лекарите в държавата и намаляването на техния брой. Освен това приоритет ще е изсветляване на управлението на болниците и по добра работа на звената за контрол, а резултатите да бъдат обявявани публично, за да са ясни на обществото. Целта ни е дълбока реформа, която ще сложи край на познатите проблеми ,каза още Денков. Това не ставало само с пари, а с подобряване на контрола и публичността в здравната система.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ