Тагарев: Плановете на правителството са да закупим бойни дронове – за разузнавателни и за ударни цели

тодор тагарев

За „Страйкър“-ите имаме пълна подкрепа от широката не-коалиция. Те не са против превъоръжаването на армията. Такова мнение изрази в студиото на „Лице в лице“ по bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той подчерта, че нуждата от инвестиции е огромна, тъй като за последните 35 години Българската армия не е получавала нова бойна техника. По отношение на машините „Страйкър“ министърът заяви, че те са изключително модерни и всеки един лев, даден за тях, си заслужава.

Тодор Тагарев съобщи още, че в плановете на правителството е да бъдат закупени и бойни дронове – както за разузнавателни, така и за ударни цели.

Кабинетът има ясна политика за изграждане на отбранителните ни способности, което изисква 2% от БВП. За 2024 г. ще разполагаме с 800 млн. лева повече за отбрана, отколкото през 2023 г., отбеляза министър Тагарев.

Относно включването на България в съвместната инициатива за закупуване на наземни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, военният министър разясни, че по този начин ще се постигне по-добър мащаб на покритие, а и цената за придобиването на такива системи ще излезе по-изгодно.

В заключение на разговора министър Тагарев посочи, че България продължава да оказва военна подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия. По думите му в София и Варна има над трийсетина украински военнослужещи, които преминават обучение за бойни санитари.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ