Проф. Рачев с прогноза за смахнато време: На морето с бански и ботушки! На Коледа – код червено

рачев

Много динамично е времето. Засега се очаква декември да бъде малко по-топъл, но все пак в рамките на нормалното. Това заяви проф. Георги Рачев тази сутрин в ефира на bTV.

„Днес ще бъде топло и не само по морето. В Сърбия, например, вече имаме цели 20 градуса и всичко това се дължи на средиземноморския фронт.

Засега не очакваме много съществени валежи. Те ще започнат в събота по-късно следобед, предимно в неделя. А в понеделник ще стане по-хладно, но пак ще е по-топло от нормалното и характерното за декември месец“, добави още климатологът.

„Ето я опашката на лъвчето, а това е нашето крайбрежие. Валежите ще бъдат предимно от дъжд, не от сняг“, показа още нагледно на графиката проф. Рачев.

„В София времето ще е топло. Нахлува по-хладен въздух и ще има дъжд, не сняг. Следващите дни се установява едно такова никакво време – къс ден, дълга нощ с нормални температури за сезона.

След което има много голяма вероятност, към 6-7-ми декември, да се случи нов процес на валежи, но отново да е по-топло време от нормалното за сезона“, уточни проф. Рачев.

В Пампорово на 1500 метра за съжаление скиорите няма да видят нищо. И там е топло.

„По морето може да сме с бански нагоре, но надолу с ботушки, защото времето предлага такава комбинация. В Бургас, например, ще има силни ветрове“, каза климатологът.

В Плевен ще е нормално откъм температури. По-топло за сезона, както и на останалите места из България.

„Колкото до това дали на Коледа ще има сняг, нека се сетим каква беше миналата Коледа. Пак беше по-топло, като сега е с три градуса над нормата. И тогава нямаше сняг, едва ли е сега ще се случи. Код: червено!“, каза проф. Рачев.

„България е с градус-два по-топла от нормалното. Това са предвижданията засега, но както казах, всичко е много динамично. Със сигурност обаче, ще бъде малко по-топло“, добави още проф. Рачев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ