Археолог разкопа улица в топ квартал на Созопол, за да прави проучване. Десетки са блокирани

4

Ул. “Южна“ в созополския кв. „Буджака“ е разкопана от археолога Димитър Недев и на практика е непроходима от няколко дни. Живущите потърсиха Флагман.бг, за да дадат гласност на проблема.

Потърпевши са над 10 семейства, в това число и чужденци – от Италия, Нидерландия, Германия, Швейцария.

Сред тях има и тежко болни – мъж с инсулт, който е прикован на легло. Пределно ясно е, че при тази ситуация линейка не може да стигне до дома му, а близките му се надяват всичко да е наред.

Проблемите им са започнали преди няколко дни, когато екип, ръководен от археолога Димитър Недев без предупреждение е влязъл на ул.“Южна“ и разкопал цялото трасе, след което се оттеглил и оставил улицата в дупки и кал, недоволстват живущите.

„Ние изградихме този път с наши средства. Вложили сме над 100 хил.лева, а сега е невъзможно да стигнем до къщите си. Можеше да ни предупредят, да се предложи алтернативно трасе, да се дадат срокове, в които ще завърши т.нар. си проучване, а не да разкопае всичко и да изчезне“, казаха днес хората от ул.“Южна“.

Те са категорични, че ще си търсят правата и ще подведат под отговорност виновниците за този хаос. На практика улицата днес изглежда като сокак в забутано село, а не част от най-скъпия квартал на топ курорта на българското Черноморие.

При разкопките бил скъсан и високоволтов кабел, който е оставил без захранване зоната за известно време, спукана била и тръба на ВиК.

Живущите са подали сигнал до Община Созопол. Кметът Тихомир Янакиев изпрати тази сутрин комисия, която да огледа пораженията по улицата. Тричленният екип разговаря с живущите и ще изготви незабавно доклад.

Установи се, че Димитър Недев е правил разкопки като част от инвестиционен проект, свързан със захранването на външен водопровод към частен имот.

Новината, която обаче ще изправи косите на още поне 20-ина семейства от „Буджада“ е, че археолога няма да спре, а ще продължи надолу по ул.“Селена“ до главната ул. „Виа Понтика“.

Основната й част е асфалтирана и инфраструктурно е в добро състояние. Точките за археологичните интервенции вече са начертани и са в средата на самата улица, което означава, че този участък също скоро ще стане непроходим.

Флагман.бг се свърза с Димитър Недев, който потвърди, че е правил разкопките по частен инвестиционен проект за ВиК инфраструктура. По думите му неговата работа свършвала с проучването и нямал никакъв ангажимент по възстановяването на настилката, нито пък по известяването на собствениците, че достъпът до имотите им ще бъде затруднен за неопределено време.

„Нашата работата е свързана с археологическите наблюдения. Ангажиментът ни е да осъществим археологическо наблюдение и да установим наличие на археологически паметници. Такива в този участък няма. Но ние нямаме ангажимент по възстановяването му. Както няма да имаме и за следващата зона – от ул. „Южна“ до „Виа Понтика“. Там е наситено с много инфраструктура. Тя подлежи на разкопки. В момента умуваме кога да я почнем“, каза Димитър Недев.

По думите му той и екипа му действали, съгласно Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство и нито му било работа, нито знаел кой трябва да възстанови пътя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ