Георги Стаменов: Ще си върнем Пешеходния мост на разсрочено плащане, ако има воля

1200_georgi-stamenov-ou

– Г-н Стаменов, преди три години предложихте Община Пловдив да води преговори с Българската банка за развитие за откупуване на концесията на Пешеходен мост. Каква ще е ползата за Пловдив?

– Радвам се, че тази идея вече намира подкрепа и все повече политици започват да гледат на Пешеходния мост през моите очи. От самото му изграждане това съоръжение е предназначено за пешеходно преминаване между районите „Северен“ и „Централен“ с целия потенциал, който носят ул. „Карловска“ и пространството до Новотела. Нашумялата теория на датския архитект Ян Геел е заложена в работата на архитектите за разширяване на пешеходните зони и възможностите за обръщане на града към реката. Неслучайно и в предизборната си кампания много акцентирах както върху функциите на Пешеходния мост, така и върху крайречната алея, която да даде връзката от изток на запад. Ако има воля от страна на ръководството на Община Пловдив, придобиване на правата върху това съоръжение може да се реализира в един нормален срок от 36 месеца. Тези договорни отношения между ББР и Общината бяха разписани от мен и предоставени на предишното градско ръководство. Сега идеята може да се осъществи с оглед на подкрепата, която кметът Костадин Димитров има в Общинския свет.

– Мостът и сега се ползва от пешеходци. Ако банката се откаже от концесията, как ще се промени визията на моста и за какво ще се ползва?

– Първата стъпка, която трябва да се направи, е да се проведе архитектурен конкурс за проект за визията на това пространство. Второ, трябва да се помисли къде да се предостави място на хората, които работят в търговските обекти на моста, за да може малкият бизнес да продължи да се развива. Концепцията, която ще се подготви, ще покаже как би било добре да изглежда това пространство заедно с високите тела двете му страни и как те да се използват – било за дискотеки, било за спорт, като мини търговски център, обособени места за хранене на открито с изглед към реката. Вв всички европейски градове, през които минава река, винаги този тип обществени пространства са насочени към реката, към хората – човек да се разходи, да седне, да подиша сред прохладата свеж въздух в горещите дни. Реките са градските оазиси.

– Общината трябва да плати на банката близо 5 млн. лева. Откъде ще се вземат тези пари, при положение че в бюджета за тази година има неизпълнение на приходите, а през 2024 г. има много други обекти, за които Общината трябва да задели пари?

– Пет милиона накуп са много пари, но разпределени за 10 г. с финансов план, това ще са 400-500 000 лева на година.

Слагайки на везната бюджет на Пловдив от 500 млн. лева, въпросът с финансирането намира естествения си отговор. Ако 5 млн. лева се разсрочат за 20 години, плащанията се свеждат до 250 000, с лихвите – около 300 000 лева годишно. Да не забравяме, че Пловдив има много туристи и ние трябва да помислим как да създадем повече условия за развитие на микробизнеса и атракциони, за да има къде да се разхождат туристите и къде да си харчат средствата, защото те остават за нашата икономика.

– Защо сте сигурен, че банката ще се съгласи на разсрочено погасяване на задължението, ако се стигне до сключване на договор?

-Когато говорим за заемни отношения с банки, те имат различни инструменти за предлагане.
Банките печелят от даването на финансов ресурс. За тях винаги е изгодно, когато се иска дългосрочен кредит. При преговорите ще се изяснява въпросът каква точно е сумата, срещу която ББР е готова да се откаже от концесията, за колко години и с какви вноски ще се погасява заемът и как това ще рефлектира върху бюджета на града. В момента, в който Община Пловдив влезе във владение на Пешеходния мост, тя може да събира наеми от търговските обекти, както в подлеза на Централна гара, до момента, в който има готовност за идейната визия и концепция за развитие на пространството, изработен технически проект и издадено строително разрешение и избран изпълнител за строително-монтажните дейности, с разчети как и срещу какъв наем могат да се използват площите и колко приходи те ще акумулират в бюджета. За всичко това се изисква задълбочен анализ и воля, за да имаме Пешеходния мост като атракция, която всички ние ще можем да използваме, а не влакче“.

Източник: Marica.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ