Млад мъж без ЕГН бедства в центъра на Пловдив, невидим за властите

640_rumynia-bezdomnik-vaksina

Младо момче без ЕГН бедства в центъра на Пловдив, но според законите на страната ни той просто не съществува. Човекът видимо има тежко психическо заболяване, прекарва часове наред с подгизнали /по незнайни причини/ дрехи, а случайни минувачи му носят топла храна. Нито една институция не се задейства, тъй като Валентин няма и никога не е имал лична карта. За кризисната ситуация алармира стоматологът д-р Марияна Александрова, която се натъкнала на тъжната гледка вчера сутринта. ,,Два дни въртя телефони и търся абсолютно безрезултатно решение за човека, изпаднал в беда“, споделя тя.

Младежът се е свил в близост до ресторант „Южен полъх Италиан стайл“ и изнесените учебни помещения на ОУ „Кочо Честеменски“. Не е агресивен, не проси, отговаря на впроси съвсем лаконично и е съвсем примирен със ситуацията: „Каквото Господ каже, това ще стане с мен. Ка да се сърдя на хората, те всички са много заети“. Д-р Александрова сигнализирала за бедстващ на тел 112, откъдето изпратили полиция. В неформален разговор с униформените, стоматологът разбрал, че Валентин е стар техен познайник. По думите им е влязъл навремето в България нелегално с баща си и никога не е имал ЕГН. Сега е около 30-годишен, по собствените му твърдения. Датата си на раждане обаче не знае. Полицаите се повъртяли около бездомника и накрая си тръгнали.

Патовата ситуация е заради това, че Валентин няма документи за самоличност и самият той отказва помощ. А я отказва, защото не може адекватно да прецени реалната опасност за здравето си, смята д-р Александрова. Той трябва да бъде поставен под запрещение, за да може държавата да поеме грижата за него. Иначе рискува най-малкото да се разболее тежко с тези прогизнали от влага дрехи. Не би издържал дълго време така, допълва тя.Жената търси съдействие и идеи кои институции биха помогнали на младежа, за да подаде сигнал и там. Не може да няма никакъв начин, непримирима е д-р Александрова. В момента търси вариант поне да му се издаде единен граждански номер, за да стане „видим“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ